Bosch инвестира 700 млн. евро в технологии за електромобили


22
апр.
2021

Бош, глобалният доставчик на технологии и услуги, комбинира интернет на нещата (IoT) с изкуствения интелект (AI) и е убеден, че електромобилността ще му позволи да разкрие нови възможности за бизнес на фона на съществените технологични и екологични промени, които се случват в момента. „Бош преодоля успешно първата година от пандемията на коронавируса“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, на пресконференцията, на която бе представен годишният отчет на компанията за 2020. „Ние сме един от победителите в прехода към електромобилност и значително разширяваме нашия софтуерен бизнес, като го свързваме с изкуствения интелект“.

В задвижващите технологии електромобилността се утвърждава като основен бизнес на Бош. Денер съобщи, че компанията прави огромни предварителни инвестиции в тази област – още 700 милиона евро през тази година. Досега първоначалните инвестиции на Бош в електромобилността възлизат на пет милиарда евро. В момента приходите на компанията от продажби на компоненти за електрически задвижвания нарастват два пъти по-бързо от пазара, с почти 40%. Целта е до 2025 годишният оборот да се увеличи петкратно до около пет милиарда евро, а точката на равновесие да се достигне една година по-рано. „Електромобилността отдавна не е залог за бъдещето. Предварителните ни инвестиции започват да се изплащат още сега“, заяви изпълнителният директор на Бош по време на онлайн пресконференцията. До края на 2020 Бош е спечелил поръчки на стойност над 20 милиарда евро.

През първото тримесечие на тази година продажбите на Група Бош се вдигнаха със 17% спрямо миналата година. „Бош стартира успешно 2021 с добри резултати през първото тримесечие“, каза проф. Щефан Азенкершбаумер, финансов директор и заместник-председател на Управителния съвет на Бош. Той изрази увереност за 2021 г., но очаква това да бъде поредната предизвикателна година. Предвижданията за настоящия отчетен период са продажбите да нараснат с около 6% на годишна база, а печалбата от дейността да се повиши леко до около 3% – или 4% без разходите за преструктуриране. Това зависи от проблемите с доставки на полупроводници, които са трудно предвидими. „2021 ще бъде важен етап по пътя ни към възстановяване на целевата печалба от около 7% през следващите две до три години“, заяви Азенкершбаумер. Окуражаващата 2020 година – въпреки пандемията – с финансов резултат (EBIT от дейността,  коригиран с ефекта от разпределението на покупната цена на „Кормилни системи“ и „BSH Домакински уреди“) от 2 милиарда евро е от решаващо значение за Бош, тъй като създава здрава основа на компанията да продължи да инвестира в области от бъдещо значение. С продажби в размер на 71,5 милиарда евро, разходите за научноизследователска и развойна дейност на стойност 5,9 милиарда евро остават по същество непроменени, а маржът на EBIT от дейността достигна 2,8%. С корекция на разходите за преструктуриране, които допълнително натовариха резултата от 2020 г., цифрата е 4,7%.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин