Bosch влезе в бизнеса със споделени пътувания


17
май
2018

Свързаната мобилност е пазар, на който Bosch очаква силно развитие. Предвижданията са пазарният потенциал на свързаната мобилност до 2022 г. да достигне 140 млрд. евро в световен мащаб. До 2025 г. по пътищата в целия свят ще се движат над 450 млн. свързани автомобила. Bosch влезе в бизнеса със споделени пътувания чрез придобиване на американската компания Splitting Fares (SPLT). Bosch обедини SPLT и 20 други доставчици на мобилни услуги в новото си направление „Решения за свързаната мобилност“. Част от него е и услугата за споделяне на електроскутери COUP, която скоро ще се предлага и в Мадрид, Испания.

Автоматизирано шофиране – от продажби на компоненти до системни решения

Bosch постигна значителен напредък и при автоматизираното шофиране. Още през 2019 г. компанията очаква да генерира продажби на системи за асистенция на водача на стойност два млрд. евро. Компанията расте по-бързо от пазара, който, според предвижданията, ще нарасне с 20% тази година. Прогнозата е продажбите на радарните и видео сензори на Bosch да се увеличат с 40%. „Повече автоматизация означава по-голяма техническа сложност. В бъдеще нашите клиенти ще се нуждаят от комплексни решения, а не само от отделни компоненти. Това е още една област, в която нашият опит е предимство“, каза Денер. Около 4000 инженери на Bosch разработват решения за автоматизираното шофиране. Броят им е нараснал с 1000 само за една година.

Електромобилност – стремеж към лидерска позиция на пазара

Bosch работи неуморно за пазарния пробив на електромобилите. През 2017 г. компанията пое 20 поръчки за производство на електрически задвижващи системи на обща стойност 4 млрд. евро. Компанията очаква масовия пазар на електрически автомобили да се развие силно след 2020 г. и се стреми да стане водещ играч на този пазар. В Китай това вече е реалност. Bosch работи съвместно с американската стартъп компания Nikola Motor Company и с китайската компания Weichai Power, най-големия производител на двигатели за товарни автомобили в света, за серийното интегриране на горивни клетки в товарните автомобили. Bosch вижда обещаващо бъдеще и в уеб базираните услуги, като представената наскоро system!e за по-бързо интегриране на електрическите автомобили в ежедневието.

През 2017 г. всички бизнес сектори на Bosch отчитат по-добри приходи от продажби: „Автомобилни технологии“ е увеличил оборота си със 7,8% (9,4% след коригиране на ефекта от курсовите разлики) до 47,4 млрд. евро. Това е три пъти повече от ръста на автомобилната индустрия в световен мащаб. Приходите от продажби включват за последен път и приноса на направление „Стартери и генератори“, което беше продадено в края на 2017 г. Оперативната печалба достигна 7,3% и е с 1% по-висока в сравнение с предходната година.

Още по темата

Card image cap
Изтекоха снимки от фейслифта на BRZ

22
мар.
2016

Subaru BRZ получава фейслифт. Така компактният спортист тръгва по следите на аналога си Toyota GT 86

Card image cap
Феноменът на достъпните „къщи на колела“

18
апр.
2016

Тествахме три буса за пътешественици, за да разберем на какво е способно новото поколение кемпери

Card image cap

В последния брой:

Архив >