Borgward Hansa 1500: първият понтонен седан на Германия

Първият понтонен автомобил на Германия не се ражда нито в Щутгарт, нито в Рюселсхайм – а идва от Бремен. През 50-те години Borgward 1500 поставя нови мащаби в сектора

1512
2016

Borgward 1500 (1949-1952) има пълното право да се похвали, че е първият следвоенен автомобил на Германия. През есента на 1949 г. първите бройки от модела слизат от конвейера на завода в Бремен. В техническо отношение Hansa 1500 прави сериозна крачка напред: това е първата серийна германска лимузина с понтонна каросерия – и, внимание – с електрически мигачи! До този момент шофьорите са указвали посоката, в която искат да отидат, по механичен път. 1500 поставя нови мащаби – за да стигне до иновациите обаче, Карл Фридрих Вилхелм Боргвард е имал доста време да си помисли. Сред нацистите членът на Националсоциалистическата работническа партия на Германия действа като „военноикомически водач“. След войната той е изпратен от американците в затвора – и вероятно там е чел доста автомобилна литература.

Неговата Hansa 1500 е задвижвана от 4-цилиндрови бензинови двигатели. Наследникът й Hansa 1800 изглежда по същия начин, но разполага и с дизелова моторизация. Тези модели се представят не само като „корави“ трендсетъри, но и се доказват с надеждност, изминавайки по 300 000 километра. Въпреки това през 60-те години ерата на производителя си отива заради финансови трудности. В момента обаче марката е възродена – макар и с китайски пари. Кристиан Боргвард се бори да наложи отново бранда, създаден от дядо му. Миналата година на изложението във Франкфурт SUV-ът на Borgward отпразнува своята премиера.

Съвсем малко екземпляри от трендсетъра са оцеляли до днес, а намирането на резервни части за тях е трудно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин