BMW Z4 с гени на Wiesmann за 370 000 лв.


29
юли
2021

Под марката Boldmen ще бъде създаден разполагащ с 400 к.с. роудстър с ретро визия, базиран на BMW Z4. Цената е доста смела!

Пазарът на рестомод модели изживява бум. Все повече фирми показват своите творения, тъй като клиентите търсят нещо по-различно от електромобили и SUV-ове. Именно в това желание към индивидуалност иска да помага младата германска фирма Boldmen!

Мотото на Boldmen: „смел, иконичен дизайн, комбиниран с максимално удоволствие“. Мозъците на основаното през 2020 г. дружество са Харалд и Михаел Кес, както и Фридхелм Висман. Последният сигурно е известен на автомобилните фенове като съосновател на култовата марка Wiesmann, но Михаел Кес, ръководител на отдела за разработка и производство на фирма Boldmen, не е непознат в автомобилния бранш. Той е работил за Alpina и от няколко години предлага Everytimer ETA 02 на базата на вече спряното от производство BMW Серия 2 Cabrio. Под новата марка, която означава „смели мъже”, ще бъде създаден още през тази година роудстър, произведен на ръка.

Първото творение носи семплото име CR4, което е съкращение от Carbon (C) Roadster (R) с над 400 к.с. (4). Основната рецепта е позната от времената на Wiesmann. Спортен роудстър с ретро визия и техника на BMW. За разлика от MF3, MF4 и компания Boldmen използва за CR4 не само техника на BMW, а цялата платформа, на която е базирано CR4 BMW Z4 от актуалното поколение G29. Посредством сложна работа на ръка каросерията на баварския роудстър е моделирана изцяло наново от карбон, така, че накрая приликата е само по профила. Предницата и задницата са изцяло нови. CR4 има шестоъгълна радиаторна решетка с вертикални елементи и логото на Boldmen. Особено впечатляващи са тризмерните фарове, които наподобяват тези на представената през 2015 г. Launch Edition на Alfa Romeo 4C. Подобна е и картината при задницата: задните светлини приличат на фаровете, а ретро визията и приликата с моделите на Wiesmann няма как да бъдат прикрити. Boldmen обаче не иска да бъде копие на минали успехи – той е един различен роудстър.

Boldmen CR4 с редови 6-цилиндров мотор и 408 к.с.

В техническо отношение Boldmen, или по-точно казано специалистите на тема BMW от Dähler, също са поставили своя отпечатък. 3-литровият редови 6-цилиндров агрегат на Z4 M40i е модифициран и сега разполага с 408 к.с. и 610 Нм вместо серийните 340 к.с. и 500 Нм. Така CR4 спринтира за впечатляващите 3,9 секунди до темпо 100 км/ч – с 0,6 секунди по-бързо от Z4. Максималната скорост на роудстъра с покрив от плат си остава ограничена на 250 км/ч.

370 000 лв. базова цена

Засега CR4 съществува само като рендер, но официалната премиера на модела е планирана за 2021 г. В началото на малката серия ще се предлага специалния модел „First Thirty“. Първите 30 клиентски автомобила ще бъдат доставени още през 2021 г. През 2022 г. на ръка ще бъдат произведени още 80 екземпляра. Стига разбира се да се намерят достатъчно на брой потенциални клиенти, които да платят поне 370 000 лв., или три пъти повече от BMW Z4 M40i. Но все пак ръчната изработка made in Germany и желанието за индивидуалност не са евтини.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин