BMW X5 M – екстремният спортист

Разработката на спортен автомобил винаги е борба със законите на физиката. Която е особено трудна, когато този спортист е SUV. И тогава успехът е още по-впечатляващ

2212
2015

Няма да говоря за смисъла на този автомобил. Едва ли има по-противоречив тип автомобили от свръхмощните SUV-ове. И вероятно повечето хора наистина са убедени в това – поне докато не седнат зад волана на BMW X5 M. И се насладят на сюрреалистичните динамични възможности на този 2,3-тонен колос,  който ускорява до 100 км/ч за 4,2 секунди, а до 200 км/ч – за малко повече от 14 секунди. Това са данни на суперспортен автомобил като Porsche 911 Carrera. Само че в случая получавате и високопроходим автомобил с голям клиренс, просторен интериор с място за 5 пътника и багажа на цялото семейство за отпуската (вместимост 650-1870 литра) – все неща, за които собственикът на 911 Carrera не може и да мечтае.

Двойното задвижване xDrive гъвкаво разпределя мощността между предната и задната ос и е допълнено с Dynamic Performance Control  за оптимално разпределяне на тягата между задните колела. Dynamic Drive  намалява до минимум наклоняването на каросерията, а Dynamic Stability Control с опционален режим M Dynamic се противопоставя на всяка тенденция към недозавиване и презавиване чрез целенасочени спирачни намеси. А когато деактивирате DSC, BMW X5 M може дори да дрифти – защото xDrive може да пренасочва до 100 процента от мощността само към задните колела. На хартия това може би звучи скучно, но на пътя „радостта от шофирането“ е наистина безгранична. Фино балансираното BMW лежи на пътя нервно, но стабилно, твърдото, директно и много информативно кормилно управление реагира спонтанно . Управляемостта и предвидимостта на реакциите са забележителни, BMW X5 M вдъхва доверие при шофиране, контактът между водача, автомобила и пътя е ненадминат. Важно е да държите здраво волана и да натискате газта още по-здраво – незабравимото удоволствие е гарантирано. Агресивно боботещия V8 е винаги нащрек, реагира на всяко докосване на педала на газта с радостна непринуденост, а лекотата, с която 575 к.с. и 680 Нм ускоряват този колос, не може да се опише с думи. Нито да се сравни с нещо друго. Двигателят и 8-степенната автоматична трансмисия са съгласувани повече от перфектно, в зависимост от режима на шофиране предавките се сменят (относително) нежно или брутално твърдо. Благодарение на активните стабилизатори усещането в бързите завои е сензационно – автомобилът сякаш е по-лек с поне 1 тон. И постоянно се питах – къде изчезна високото тегло? Къде се скри голямата каросерия? Защото скоростите, които могат да бъдат постигнати в дългите завои, са стряскащо високи. Като аз вероятно не успях дори да се доближа до границите на възможностите на X5 M – тези упражнения е желателно да се правят на състезателна писта. Но като цяло този SUV е пристрастяващ – и оставя спомени за цял живот.

Извод

Поздравления, M GmbH! Динамиката на управлението на новото BMW X5 M е истинска сензация. Изместването на границите на законите на физиката е трудно за вярване и още по-трудно за описване. Трябва да се изпита лично. Не е необходимо да разбирате или харесвате този автомобил, но възможностите му са просто въодушевяващи.

Технически данни

BMW X5 M

V8 битурбо, отпред надлъжно • четири клапана на цилиндър • работен обем 4395 куб. см • мощност 423 кВт (575 к.с.) при 6000-6500 об/мин • макс. въртящ момент 750 Нм при 2200-5000 об/мин • двойно задвижване • 8-степенна автоматична • Д/Ш/В 4880/1985/1754 • резервоар 85 л • 0–100 км/ч за 4,2 сек • максимална скорост 250 км/ч • разход EU-Mix 11,1 л А95Н/100 км • CO2 258 г/км

Цена от 226 000 лева

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин