BMW X5 от 30 000 лева: добро и на старо

2309
2018

ОЩЕ ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО си през 1999 година BMW демонстрира къде води пътят на новия модел с двойно задвижване. За пръв път не се говореше за понижаващи предавки, блокажи на диференциалите или отклонение на осите, а за времена на обиколка на „Нюрбургринг“. До този момент никой освен BMW не беше говорил толкова открито за липсващите офроуд възможности на гордите SUV-ове. А скоро се очаква стартът на четвъртото поколение на Х5. При добро оборудване цената с лекота преминава границата от 200 000 лева. Поради това хората с нормални доходи поглеждат към второто поколение с код Е70, чието производство стартира през 2006 година. Отново в завода на BMW в САЩ, но с много по-добра фина шлифовка и по-високо качество в детайлите спрямо първото поколение.

BMW предлага Е70 между 2006 и 2013 година. Въпреки това дизайнът му все още е свеж

Широката палитра от двигатели при бензиновите агрегати се простира от 3.0si с 272 к.с. до състезателя Х5 М с 555 к.с. Дизеловите варианти се задвижват от идентичен 3-литров редови двигател. В зависимост от годината на производството и свръхпълненето той подава между 235 и 381 к.с. към четирите колела. И докато при бензиновите варианти тежката и внушителна концепция SUV си отмъщава с разходи доста над 15 литра, то при спокоен стил на шофиране малките дизелови двигатели се задоволяват с под 10 литра. Те са и най-разпространени и са категорична препоръка. Поне ако в близост до вас няма зони със забрани за движение на дизели. Защото максимумът е Eвро 5. Но ако живеете в провинцията и това не ви притеснява, ще получите пъргав и много стабилен и надежден луксозен SUV. Задвижването с лекота издържа 300 000 километра и повече, ръждата не е проблем, продажбата на старо е гарантирана. И дори и никой да не го иска в Германия, в чужбина го очакват с нетърпение.

Скъпа поддръжка, забрани за движение и ниско ниво на комфорт. Това означава – ако имате достатъчно пари, живеете в провинцията и не страдате от болки в гърба, с Х5 ще се сдобиете със страхотен SUV.

Х5 е по-рустикален по отношение на комфорта. Особено при тестовия автомобил с огромни 20-цолови гуми с височина 35, които ви съобщават за всяко камъче по настилката. И изобщо да не говорим за бруталното М спортно окачване. Но спортът винаги е бил силната страна на BMW. Дори и при SUV-овете.

ДОРИ И СОЛИДНАТА ТЕХНИКА СЕ НУЖДАЕ ОТ ГРИЖИ

При нормалните високопроходими модели винаги предупреждаваме за щети от прекалено много шофиране извън пътя. В това отношение Х5 няма проблеми, защото едва ли някой се осмелява да го тества офроуд. За сметка на това се движи предимно по магистралите. Резултатите са разбити шарнири и голям пробег, задължителната сервизна история е наложителна.

Двигател и трансмисия Сервизните интервали на производителя са много големи. Маслото на двигателя трябва да се сменя на всеки 15 000 км, а на трансмисията – на всеки 100 000 километра.

Гуми и джанти Екстремно нископрофилните гуми се плашат от бордюрите – и застрашават портфейла ви.

Спирачки Масата от над два тона води до много бързо износване.

Панорамен покрив Релсите трябва да се смазват, дренажните отвори да са чисти. Защото ремонтите са скъпи.

ИЗВОД

Скъпа поддръжка, забрани за движение и ниско ниво на комфорт. Това означава – ако имате достатъчно пари, живеете в провинцията и не страдате от болки в гърба, с Х5 ще се сдобиете със страхотен SUV.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин