BMW Vision Next 100: 5 посоки на промяна в автомобилното бъдеще

В прототипа BMW Vision Next 100 се крият решения, които ще бъдат ключови за следващите 30 години „на колела“

0903
2016

Блестящ, изгладен и в меден цвят: при проектирането на концепцията Vision Next 100 дизайнерите на BMW са започнали от белия лист, за да покажат как виждат автомобила в следващите 20 до 35 години – с футуристичен облик и скрити колела, чиито „калници“ се движат при завиване. Не изглежда ли обаче всичко това малко пресилено? Всъщност не всичко в студията е от сферата на научната фантастика. AUTO BILD проверява кои функции действително могат да дебютират в скорошните бъдещи модели на BMW и какви тенденции действително може да има при развитието на новите модели.

  1. Разработката на колите ще започва първо от интериора

Повече от година хората, работещи по проекта, разработват интериора, екстериора и дигиталните системи на колата напълно паралелно – този тип на действие досега не беше познат. „Автомобилът ще бъде разработван отвътре навън“, обяснява Хайко Хампф, ръководител Customer Experience и отговорен за дигиталните аспекти при разработката на студията. Клиентът и неговите нужди по време на пътуването ще играят все по-важна роля – именно от това ще бъде определяна формата на колата. Нуждата от гъвкава концепция на интериора ще нарасне с навлизането на автономно движещите се автомобили. Последствието: различните функции трябва да хармонизират в по-голяма степен една с друга.

Концепцията на вратите е атрактивна, но със сигурност няма да влезе в серийното производство.

Концепцията на вратите е атрактивна, но със сигурност няма да влезе в серийното производство.

  1. Дигитализацията ще става все по-важна

Въпреки че прототипът е идеално свързан, интериорът му изглежда много добре подреден – без големи дисплеи, без много светлини. „Ние не вярваме, че в бъдеще хората ще имат нужда от огромни екрани с висока резолюция, на които да гледат филми“, смята Хампф. Във Vision Next 100 на огромен Head-up дисплей се прожектират важни данни за пътуването, чийто брой може да бъде минимизиран. „Ние не искаме да преекспонираме технологичното влияние и залагаме по-активно на натурални сигнали“, разказва Хампф. Ето защо на арматурното табло са подредени малки триъгълници, които се подреждат в зависимост от ситуацията и предупреждават например за идващите в насрещното движение превозни средства. Дали това решение ще се появи в серийното производство? „Ние оценяваме реакциите на публиката и в зависимост от тях ще адаптираме нашата развойна дейност“, допълва Хампф.

  1. Автономно шофиране – но и пълен контрол

Каква роля ще играе шофьорът, когато автомобилите започнат да се движат без нужда от него? И какво ще стане тогава с ключовия за BMW слоган „Радост от шофирането“? „Ние се стремим да правим ясно разграничение“, казва Хайко Хампф. В режим Boost водачът има пълен контрол над колата, а техниката ще играе само поддържаща роля. Когато е активен Ease, воланът се скрива, а седалките се изместват. Прогноза за следващите модели: инженерите ще се постараят да направят автомобилите автономни, но и с възможност за традиционно ръчно управление – за да не се губи удоволствието от карането.

Хайко Хампф, ръководител Customer Experience и отговорен за дигиталните аспекти при разработката на студията, обяснява на редактора Клаусен най-важното за интериора.

Хайко Хампф, ръководител Customer Experience и отговорен за дигиталните аспекти при разработката на студията, обяснява на редактора Клаусен най-важното за интериора.

  1. Автомобилът се нагажда към нуждите на пътниците

Oще днес ни прави впечатление, че гласовото управление в автомобилите работи все по-надеждно и става все по-важно. В представите на инженерите от BMW колите трябва да се адаптират в по-голяма степен към водача: те ще „усещат“ неговите предпочитания и в зависимост от тях ще определят маршрута и указанията си. Автомобилът ще еволюира до персонален асистент.

  1. Задвижването: без вредни емисии, но за удоволствие от шофирането

Що се отнася до задвижването, BMW не дава конкретни предложения. Факт е обаче, че повечето коли на марката в бъдеще ще пътуват без да отделят вредни емисии – иначе общите норми за разхода на флотилията няма да бъдат изпълнени. Plug-in хибриди, електрическо задвижване или водород са възможните опции, както се вижда от някои изпълнения на Х5 или Серия 3.

Извод

Докато „разтегливите“ конструкции на каросериите и напълно автономното шофиране все още са далечна тема, при всички положения в бъдеще автомобилите със сигурност ще трябва да се развиват като едно цяло. Това ни дава надежда, че производителите като последна инстанция ще търсят собствени нови решения – и отново ще запазят индивидуалността си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин