BMW Vision Next 100: автономно по желание

За 100-ия си юбилей BMW хвърля поглед към бъдещето „на колела“ с прототип на автономен автомобил, който може да бъде шофиран и като нормален. Запознайте се с най-важната информация около BMW Vision Next 100!

0703
2016

Как автономното придвижване и желанието за удоволствие от шофирането могат да бъдат комбинирани? Явно хората от BMW са разсъждавали по този въпрос малко преди 100-ия юбилей на компанията. Резултатът от разсъжденията им е прототипът Vision Next 100.

Дългият 4,90 метра Vision Next 100 е комбинация от спортно купе и лимузина с голямо междуосие. Колелата са скрити в каросерията със сребрист цвят. В управлението се включва технология, наречена BMW Alive Geometry: подобно на разтеглива кожа, самата каросерия отваря място за колелата. Предимството: така cW-стойността е само 0,19. Когато шофьорът се доближи до автомобила, „крилатите“ врати се вдигат нагоре, а за по-лесен достъп до купето воланът се скрива в конзолата. Системите се активират само с натискане на бутон. Както и при i3, интериорът е проектиран с визия към екологията: в дългосрочен период кожата и дървото трябва да изчезнат и на тяхно място да дойдат текстил и други материали, подлежащи на рециклиране.

Дългият 4,90 м Vision Next 100 е смесица от спортно купе и лимузина.

Дългият 4,90 м Vision Next 100 е смесица от спортно купе и лимузина.

Автономно шофиране – но само по желание

Основната тема на концепцията е как да свържем новите технологии, автономното придвижване и автономното шофиране. Отговорът на BMW: в бъдеще колите ще могат да се движат без човек зад волана – но само когато шофьорът иска! При активно шофиране автомобилът само ще подпомага водача си. Ще има специален режим Boost, в който шофьорът има контрол над колата – и може да адаптира спрямо нуждите си позицията на седалката, на волана, както и наклона на централната конзола. Дисплеите и тъчскрийновете трябва да изчезнат. BMW обещава голям брой компоненти да бъдат изработени по 4D-технология на печат.

Предното стъкло като огромен Head-up дисплей

Оформеното като купол интериорно пространство е добър пример: 800 подвижни триъгълника в арматурното табло и в части на тапицерията на вратите могат да се свързват в нови форми и по този начин да комуникират с шофьора. Така те могат да се подреждат в идеална линия или да създават предупредителен сигнал при идващи в насрещното движение автомобили. Предното стъкло се превръща в огромен Head-up дисплей, който изнася важна информация от бордовия компютър, както и други важни функции. Изкуственият интелект позволява системата да се адаптира спрямо стила на шофиране на конкретния водач и нуждите му.

Подобният на купол интериор може да комуникира с шофьора.

Подобният на купол интериор може да комуникира с шофьора.

Прототипът „комуникира“ с околната среда

Когато бъде активиран режимът Ease, воланът и централната конзола се отдръпват, а седалките се сливат в едно цяло с вътрешните части на вратите. Head-up дисплеят показва индивидуално конфигурирано съдържание. Режимът на шофиране се разпознава и отвън, типичните за BMW „бъбреци“, двойните фарове и задните светлини демонстрират най-вече с цвета си как се движи колата в момента. Малка склуптура във формата на скъпоценен камък на арматурното табло трябва да отразява именно тази настройка на автомобила. Казано накратко, BMW вижда автомобила на бъдещето като персонализиран спътник, който се адаптира спрямо нуждите. Скъпоценният камък, наречен Companion, изразява изкуствения интелект на колата и трябва да комуникира посредством светлинни сигнали с шофьора и околната среда.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин