BMW Urban G/S и Honda Africa Twin: 500-километрово пътешествие около света

0709
2018

ДА ИЗГЛЕЖДАШ КАТО ПЪТЕШЕСТВЕНИК Е НА МОДА – дори и да отиваш само до бирарията. BMW Urban G/S и Honda Africa Twin изглеждат така, сякаш с тях бихте могли да тръгнете към Екватора. „Хайде, ще ви вземем с нас – казва Ян. – Ние ще обиколим света!“ Светът се намира в провинция Шлезвиг-Холщайн, а ние ще направим пътешествие през Сибир, Англия, Камерун, Бали – всички тези населени места са между Северно и Балтийско море. За един ден ще изминем 500 километра. Достатъчно време да опознаем двата мотоциклета.

Beach Boys на AUTO BILD в Калифорния до Кил. Един рибар намерил останки от платноходен съд, потънал преди много години. Окачил табелка „Калифорния“ на къщата си. Друг шегаджия от съседно село пък окачил на къщата си табелка „Бразилия“. Оттогава селата си имат имена

Honda с чар а ла кресло, с джанти със спици, дълги ходове на пружините и голямо предно колело като че ли иска постоянно да се движи извън пътя. Или пък BMW, напомнящ с лака си на легендарния първи G/S от 1980 г., но който трябва да бъде хванат здраво за „рогата“ като истински роудстър. А в него работи боксерният мотор с въздушно охлаждане на BMW! Накрая на деня населените места се огласяха от шума на двигателите, а задните части ни боляха от твърдите седалки. Но това е цената на околосветското пътешествие за един ден.

Технически данни

BMW R Nine t Urban G/S 2-цил. боксерен, 1170 cм3, 81 кВт (110 к.с.), 116 Нм макс. въртящ момент., 221 кг тегло, 200 км/ч максимална скорост, 0-100 км/ч за 3,7 сек, 26 000 лв.

Honda CRF 1000 Africa Twin ред. 2-цил., 998 cм3, 70 кВт (98 к.с.), 98 Нм макс. въртящ момент, 228 кг тегло, 199 км/ч максимална скорост, 0-100 км/ч за 3,8 сек, 26 500 лв.

АНГЛИЯ Намира се от другата страна на Северно море, на полуостров Нордщранд. Има 100 жители – те понякога получават пощата си със закъснение. Особено когато писмата са минали преди това през Великобритания.

ГРЕНЛАНДИЯ Споменава се в документи за първи път през 1293 г., а днес е част от община Зомерланд (лятна страна)! Времето? В момента е слънчево, 23 градуса, и няма лед. Защо Гренландия се казва Гренландия? Тъй като това е наименованието на Грюнланд, само че на германски диалект. И разбира се, защото е зелена.

РУСИЯ В края на ХVIII век тук е имало само три къщи. Една от тях е била на руснака Нипарт. Той кръстил имението си на своята родина. Селските къщи са тук и до днес.

ВЛАШКО освен област е името на улица в Белград. В онзи Белград, намиращ се между Норвегия и Русия. Жителите на Северна Германия предполагат, че името идва от заселници от този регион.

БЕРЛИН Село, близо до Бад Зегеберг, с 600 жители и без летище. За първи път се споменава през 1215 г., с което е по-старо от столицата на Германия (1237). В цял свят има 118 населени места с името Берлин.

КАМЕРУН Африканският Камерун е германска колония от 1884 до 1919 г. Вероятно затова много населени места от Шлезвиг-Холщайн до Бавария се наричат така.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин