/ BMW oбнови системата iDrive

BMW oбнови системата iDrive

BMW Group продължава да модернизира своята система BMW iDrive. Нов персонализиран начален екран с прегледно подредени функции облекчава управлението върху BMW Curved Display. С бързия достъп „QuickSelect“ в системата навлиза подобрена, ориентирана към Consumer-Electronics устройства структура на менютата. С правилните информации на правилното място новото BMW iDrive подпомага концентрираното и уверено изживяване при шофиране. През 2023 година новото BMW iDrive постепенно ще бъде въведено при актуалните модели.

„Днес BMW iDrive е нещо повече от система за управление, тя е свят за дигитални изживявания, в който човекът и автомобилът взаимодействат и обменят информация“, каза Щефан Дурах, Senior Vice President BMW Group Connected Company Development. „Както вече обявихме на Consumer Electronics Show през януари 2023 г. в Лас Вегас, ние постоянно модернизираме свързаното потребителско изживяване на базата на най-новите технологии“. Това означава по-широка гама от дигитално съдържание за информация и забавление, по-бързи цикли на актуализиране на функциите, подобрена информация за точките за зареждане на електрически автомобили и оптимизирани опции за достъп до много специфични онлайн услуги.

С новия графичен интерфейс и оптимизираната структура на менюто, в бъдеще BMW iDrive ще бъде насочена още повече към работа с помощта на сензорен дисплей и естествен език. BMW Curved Display продължава да служи като зона за действие за мултисензорното изживяване чрез BMW iDrive.

Нов начален екран с изобразяване на функции в една равнина и бърз достъпПри бъдещето поколение на BMW iDrive входният екран върху BMW Curved Display се превръща в постоянно видим потребителски интерфейс. Като алтернатива на изобразяването на картите на навигационната система там постоянно могат да се изобразяват и индивидуално конфигуирани изображения. Благодарение на новия Zero-Layer принцип всички съответни функции и информация се показват в една равнина. Така е възможно активирането на желаната функция без предварително преминаване в подменю. Вместо това има функционални символи, така наречените Live-Widgets, които са подредени вертикално от страната на водача на потребителския интерфейс, които могат да бъдат избрани с плъзгане и също могат да бъдат конфигурирани индивидуално. С бързия достъп „QuickSelect“ чрез докосване е възможен директен избор на развлекателни програми, списъци с контакти и настройки на автомобила, както и взаимодействие с BMW Intelligent Personal Assistant и други елементи от менюто. След като настройките бъдат направени, едно докосване с пръст върху Home символа в долния край на дисплея е достатъчно, за да се върнете към началния екран.  

Напредък в стила на BMW : последователно ориентиран към актуалните навици за управление и в същото време с типично за марката потребителско изживяване

По този начин управлението на новото BMW iDrive се основава на текущите навици на потребителите, познати от използването на потребителска електроника. Благодарение на новата, плоска структура на менюто, активирането на функция или настройка е много по-бързо и лесно. Също като хардуера под формата на BMW Curved Display, дигиталното съдържание също е насочено към познатата и типична за марката ориентация към водача. BMW iDrive предоставя точната информация в точното време и на точното място. За да се осигури това интуитивно управление по време на шофиране, графичният интерфейс и структурата на менюто имат единен и характерен дизайн, разработен от BMW Group Design. По този начин BMW по всяко време предлага на клиентите типично за марката потребителско изживяване.

BMW Operating System 8.5 и BMW Operating System 9 като база

Новото BMW iDrive с QuickSelect е модернизация на BMW Operating System 8, която се използва при актуалните модели на BMW с BMW Curved Display и е базирано на най-новите поколения на Infotainment-Headunit, който освен това отговаря и за графичните изчисления.

Също новата BMW Operating System 9 се разработва на базата на Android Open Source за дигитално изживяване на специфичния BMW Curved Display за моделите от компактния клас.


От скролване, въртене и натискане до плъзгане, кликване и комуникация с естествен глас

С въвеждането на системата BMW iDrive през 2001 година в новото BMW Серия 7 целта беше преди всичко дисплеят и един елемент за управление да бъде ползван за максимално много функции, за да се редуцира броят на бутоните, превключвателите и индикаторите. Така контролерът на BMW iDrive – по подобие на компютърната мишка – се превърна в универсален елемент за управление. Това, което беше скролване и кликване на бюрото, се превърна в скролване, въртене и натискане в колата – интуитивно и с възможно най-малко отклоняване на вниманието от случващото се на пътя.

Малко над 20 години по-късно тъчпадовете, чувствителните на допир дисплеи на смартфони и езиковите асистенти доминират в използването на дигитални устройства. Плъзгане, докосване и говорене са най-често срещаните форми на управление. Сензорната функция на BMW Curved Display и диалогът с естествения език вече оформят съвременния еквивалент на взаимодействието между човек и автомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин