BMW Motorrad Vision DC Roadster: eлектрическото възраждане на боксерния двигател


1
юли
2019

От над 90 години двуцилиндровият боксерен двигател е фундаментална съставна част от техническата и визуална идентичност на BMW Motorrad. Но в хода на продължаващата електрификация на BMW Group и тук възниква въпросът: как би изглеждал един BMW Motorrad с електрическо задвижване? И как той ще може още на пръв поглед да бъде разпознат като BMW Motorrad? Един от възможните отговори дава BMW Motorrad Vision DC Roadster, един високо емоционален Naked-Bike с електрическо задвижване.

„Боксерният двигател е сърцето на BMW Motorrad, един ветеран с характер. Но BMW Motorrad е символ и на визионерски концепции с нулеви емисии. По тази причина ние си зададохме въпроса: какво ще се случи, ако заменим боксерния двигател с електрическо задвижване и батерия? Vision Bike показва как бихме могли да запазим идентичността и иконичната визия на BMW Motorrad по индивидуален начин – и в същото време да демонстрираме един нов вариант на радостта от шофирането“, каза Едгар Хайнрих, ръководител на Design BMW Motorrad. „Който е пробвал веднъж знае, че електрическото шофиране на две колела може да е също толкова вълнуващо! Високият въртящ момент още при потегляне осигурява спиращо дъха ускорение. Това почти зверско разгръщане на мощността осигурява едно напълно ново изживяване от динамиката. А BMW Motorrad Vision DC Roadster придава нова форма на това изживяване.“

Ново задвижване, позната визия

При мотоциклетите двигателят е сърцевината, той е основен функционален елемент. Той е базата на цялостната архитектура. Но компонентите на електрическото задвижване поставят напълно нови изисквания към конструкцията. И докато при двигателя с вътрешно горене размерът се определя преди всичко от работния обем, при електрическите задвижвания най-обемистия елемент е батерията. Самият електромотор е относително компактен. На базата на тези предпоставки BMW Motorrad Vision DC Roadster успява да осъществи трансфера, да съхрани иконичната визия на боксерния двигател и да го изпълни с нова функция. Благодарение на това Vision Bike още на пръв поглед се разпознава като BMW Motorrad и разкрива електрическата си природа при по-внимателно вглеждане.

На мястото на досегашния двигател изпъква монтираната вертикално и ориентирана надлъжно батерия. За нейното охлаждане отстрани изпъкват два елемента с охладителни ребра и интегрирани вентилатори. Както и навремето при боксерния двигател на BMW R 32, разработен през 1923 година под ръководството на Макс Фриц, по този начин нуждаещите се от охлаждане елементи са поставени пред насрещния въздушен поток. Цилиндричното електрическо задвижване е разположено под батерията и е свързано директно с кардана. По този начин BMW Motorrad Vision DC Roadster демонстрира интелигентна архитектура на задвижването, която визуално повтаря и продължава историята на BMW Motorrad.

Динамика на пропорциите

В профил BMW Motorrad Vision DC Roadster демонстрира високо динамична линия с ясна ориентация към предното колело. Ниската предна част и късата, висока задна част излъчват пъргавина. На мястото на резервоара над тялото на мотоциклета се изпъва ниската и филигранна структура на рамата. При прехода си към задната част тя интегрира и седалката с модерна форма и по този начин оформя силуета на спортен роудстър. Структурата на рамата има съществен принос за динамичната визия на силуета.

В центъра на страничната част в средата на фрезована от алуминий рамка е разположена батерията с изпъкващи встрани охладителни системи. Триизмерната работа с повърхностите на покритията на батерията осигурява модерна естетика с прецизните си контури. Охладителните елементи цитират наклонения леко напред силует на батерията  и придават на силуета динамичен устрем напред. При стартиране на електромотора тези охладителни елементи изпъкват леко встрани и показват готовността за шофиране.

High Performance с лекота

За подчертаване на динамиката на управлението цялостната визия на BMW Motorrad Vision DC Roadster залага на лекотата. Елементите като седалката или охладителната система сякаш се реят около батерията. Фрезованите надлъжно ребра по рамката осигуряват вълнуващо визуално излъчване, редуцират усещането за обем и подчертават надлъжната динамика. Това впечатление допълнително се подчертава от фугите на фрезованата алуминиева рама, както и от структурата на разположената над нея структура на тръбната рама. Високотехнологичните материали като карбон и алуминий понижават теглото и придават на BMW Motorrad Vision DC Roadster техническа естетика. Червените контрастни елементи и матираният алуминий на определени места като батерията, рамата или охладителната система подчертават иновативната геометрия.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин