BMW M440i xDrive Купе ще развива 374 „коня“

0405
2020

Концепцията за радостта от спортното шофиране в сегмента на премиум автомобилите от среден клас се предефинира и скоро ще може да бъде изживяна в новото BMW Серия 4 Купе. След поредица от всеобхватни тестове, проведени в процеса на разработка към серийно производство, най-новото въплъщение на модела на две врати вече е в последната фаза на динамичните тестове. След като прототипите преминаха тестове в зимния тестови център Arjeplog , Швеция, в тестовия център на BMW Group в Мирамас, Франция, а качествата им бяха изпитани на Северната отсечка на Nürburgring и на различни други състезателни писти, те вече се връщат у дома: инженерите ще направят последни настройки в технологията на шасито на BMW  Серия 4 Купе в реални условия по магистралите и междуградските пътища около изследователския и иновационен център на BMW Group в Мюнхен.

Подобно на цялостната си концепция и дизайн на автомобила, технологията на шасито на BMW Серия 4 Купе е по-индивидуално композирана от когато и да било. Пропорциите, аеродинамичните свойства и разпределението на теглото на автомобила с две врати осигуряват идеалната основа за настройка на шасито, съсредоточено безкомпромисно върху  вълнуващите динамични характеристики. Директното сравнение с новото BMW Серия 3 Седан подчертава особено отчетливо уникалния профил на новия модел. Впечатляващият коефициент на съпротивление на седана например е подобрен с 0,015. Освен това новото BMW Серия 4 Купе е с 57 мм по-ниско от варианта с четири врати, а центърът на тежестта му е с 21 мм по-близо до пътя.

Всичко това се комбинира с увеличен страничен наклон на предните колела и с 23 милиметра по-широка задна следа, за да изострят значително характеристиките на управление на автомобила. Спортният седан вече може да се похвали с изключителна динамика, но новото BMW Серия 4 Купе постига още по-голяма пъргавост и странично ускорение.

Екипът за разработка на новото BMW Серия 4 Купе също предприе специфичен за модела подход  към интегрирането  на технологията на шасито и свързването на окачването към купето. Резултатът от труда им ще изстреля новия модел с две врати направо в горната част на своя сегмент по отношение на спортната прецизност и изживяването при шофиране. В същото време конфигурацията преден мост с двойни носачи / пет линков заден мост означава, че увеличаването на динамичните характеристики не е за сметка на отличния комфорт при движвание в ежедневието и дълги пътувания. Работещите в зависимост от хода амортисьори – които дебютираха в новото BMW Серия 3 Седан и предлагат непрекъснато променливо, прогресивно управление на амортисьорите като функция съответния ход на окачването – са настроени за още по-спортно задвижване. Изработените по поръчка предни опори и допълнителни разпънки в предната част на купето оптимизират прецизността и реакцията на волана, а около задния мост са добавени укрепващи елементи за увеличаване на твърдостта за подобрена стабилност при линейно и странично ускорение.

Моделната гама предлага още една индикация за непоколебимия ангажимент на новото BMW Серия 4 Купе да заеме водещата позиция в класа по отношение на динамика на шофиране. Сега на върха на гамата застава BMW M модел в лицето на новото BMW M440i xDrive Купе. Задвижвано от мощен редови шестцилиндров двигател, осигуряващ максимална мощност от 275 кВт / 374 к.с., то ще разполага и с 48V mild-hybrid технология, с 48V стартeр генератор и втора батерия, използвана, за да облекчи натоварването на двигателя и да действа в унисон с него. Освен подобрена ефективност, основното предимство тук е ударното развитие на мощността, когато водачът настъпи силно педалa на газта. Допълнителните 8 кВт / 11 к.с., генерирани от ефекта на електрическото усилване, са в основата на мълниеносни стартове и спринтове. Комбинацията от зашеметяващата мощност на двигателя, ексклузивната концепция на автомобила и специфичната за модела конфигурация за оптимизиране на шасито осигуряват на BMW M440i xDrive Купе изключителни характеристики на пътното поведение. Използвайки експертизата на състезателните писти на BMW M GmbH, различните елементи са вплетени в цялостен пакет от върхови маневреност, прецизност и стабилност.

Мощността, генерирана от двигателя на новото BMW M440i xDrive Купе, се насочва към пътя чрез осемстепенна трансмисия Steptronic Sport и интелигентната система за задвижване на всички колела. M Sport диференциалът също е на разположение, за да се гарантира, че мощността на задвижването е разгърната за оптимален ефект при особено взискателни ситуации на шофиране. Заключващият ефект, генериран от електродвигател, ограничава изравняването на скоростта между вътрешното и външното задно колело при завиване, като по този начин засилва сцеплението и стабилността на управление, като същевременно дава възможност на водача да за особено динамично движение в завои. Индивидуално настроената еластокинематика на шасито, изключително мощните спирачки M Sport и 18-инчовите М колела с различен размери също са допринасящи фактори за точно контролируемата динамика на новото BMW M440i xDrive Coupe.

Последният кръг от тестове на родна земя ще позволи на инженерите да проследят последните резултати в процеса на финни настройки в Центъра за изследвания и иновации. Фокусът тук е върху гарантирането, че динамичните качества на новото BMW Серия 4 Купе, създадени и потвърдени на състезателните писти, могат да бъдат изживяни и при нормални условия на шофиране по обществени пътища. Независимо дали става дума за криволичещи междуградски маршрути около Мюнхен или редуващ се магистрален и градски трафик, новото BMW M440i xDrive Купе демонстрира как недвусмислено спортния дизайн на каросерията и шасито, специфичната настройка на волана, спирачките и на системата за задвижване на всички колела, прецизната обратна връзка от амортисьорите и точните намеси на системите за управление на ходовата част заедно осигуряват радост от шофирането, което вълнува и радва – всеки ден.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин