BMW M3 F80 „30 Jahre Edition“: на високи обороти!

BMW M3 навърши 30 години. За юбилея компанията от Мюнхен подготви лимитирана серия на модела. AUTO BILD я изпробва!

3010
2016

30 години газта до пода: BMW M3 постигна много за своите три десетилетия на сцената. В началото с 4 цилиндъра, по-късно – с шест, междувременно – с V8, докато в последното си поколение F80 не избра редови „шестак“ с турбо и 431 к.с. По повод кръглата годишнина BMW пусна специална лимитирана серия, наречена „30 Jahre M3”. AUTO BILD успя да изпита един от екземплярите в нея.

А, значи това е „30-годишното“ М3. Е, да в първия момент ще го разпознаят само най-заклетите почитатели на марката. За по-незапознатите ние ще дадем няколко жокера: колите от ограничената серия са в специален цвят (Macalo), който в зависимост от светлината е син или лилав. Втората отличителна черта са 20-цоловите джанти (модел 666М), които серийно се поставят на юбилейната модификация, но за стандартното М3 са част от пакета Competition. Oсвен това дизайнерите са направили черни голяма част от хромираните елементи (на BMW-жаргон – Shadow Line). Лога 30 Jahre са добавени на отворите на калниците и върху лайстните на вратите, поставена е спортна ауспухова система с черни накрайници.

Леки промени в интериора

Във вътрешното пространство BMW се отказва от ефектни и пищни подобрения: фини карбонови детайли освежават арматурното табло. Естествено, при специалната серия има плочка, която указва поредния номер на екземпляра – все пак тук се залага на ексклузивния характер. Великолепната шофьорска седалка осигурява прекрасна опора за бързо каране и много възможности за настройка – така можете да достигнете до възможно най-удобната позиция за даване на газ на пистата. Воланът „ляга“ идеално в ръцете на водача и има специални шевове. И макар те да не осигуряват по-висока скорост, изглеждат добре. Същото важи и за коланите: и тук има тъмно- и светлосини, както и червени шевове. Време е двигателят да бъде стартиран!

BMW M3 в син цвят Macalo с пакет Competition

В сравнение с „нормалното“ M3 F80 редовият „шестак“ мобилизира 19 к.с. повече. Така общо 450 „коня“ биват изпращани към задната ос. Така по отношение на техниката специалният модел е идентичен с M3, оборудван с пакет Competition. А това не е недостатък – защото, нетипично за турбодвигател, този мотор се развърта жизнено до ограничител, а и разполага с въртящ момент в излишък във всички оборотни диапазони. С DKG-трансмисия юбилейното М3 спринтира от 0 до 100 км/ч с 0,1 сек по-бързо от стандартната модификация. Максималната скорост е 280 км/ч. И тук адаптивното М-окачване е преработено, както при кола с пакет Competition. Кормилното управление, спирачките и задвижващите агрегати работят прекрасно в тандем по бързи писти или планински пътища с много завои. Специалното М3 атакува завоите с неутрална каросерия, а в режим Sport+ задницата тръгва настрани – както се очаква от истинска М-ка. Спокойно, когато човек прекали, ESP помага – защото никой не би искал да размаже своето специално М3 в някоя стена например.

Извод

Добре, ако се абстрахираме от логата и специалната боя, „30-годишното“ М3 е идентично със своите „братя“, оборудвани с пакет Competition. Най-големите фенове на М3 обаче няма да се притесняват да извадят от джоба си 20 000 лева отгоре за специалната серия – за да изпъкват от „масата“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин