BMW M3 CSL: класика на деня

1906
2019

Атмосферните двигатели и високите обороти някога бяха символ на спорта при BMW, като на върха беше BMW M3 CSL (E46). Моделът е днешната ни класика на деня

BMW M3 CSL от серия E46 не се различава на външен вид от серийното M3. Ако обаче изкарате автомобила на пистата, то нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. CSL означава Coupe Sport Leichtbau. Произведени са около 1400 екземпляра.

За да бъде превърнато това горещо M3 в майстор на завоите, инженерите от BMW са измислили доста решения. Първо са намалили теглото му. Покривът, бронята и тапицериите на вратите, както и централната конзола са от карбон. Седалките тип корито на CSL са направени от стъклофазер-карбон, задното стъкло от екстратънко стъкло, а задният капак – от пластмаса. Ауспуховата уредба е с по-тънки стени от нормалното M3 – крайното гърне тежи с 5,5 килограма по-малко. Общо M3 CSL е със 150 килограма по-лек от своите събратя. Направена е промяна в управлението на двигателя, сменени са разпределителните валове и изпускателния колектор. Накрая мощността е 360 вместо 343 к.с. Дебитомерът е премахнат, като CSL разполага с CFK-Airbox, която се отваря от 6000 оборота. С преработеното си окачване и секвенциалната трансмисия BMW M3 CSL се превръща в прецизен инструмент за търсене на идеалната линия.

Всекидневието от училище на работа и после през магазина не е типичната територия на тази свръх „тройка“. За целта управлението е прекалено чувствително и сцеплението – твърде добро. При превключване на по-висока предавка следва „удар“, а на по-ниска – междинна газ. Това ще ви направи пристрастен като шофьор, но пък ще изнерви децата на задната седалка. Принципно не са известни технически проблеми. Освен износващи се части, това диво BMW се нуждае от специална поддръжка единствено на пистата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин