BMW M3, което никой не познава!

1612
2019

BMW M3-R е специален модел на BMW Motorsport, произведен само 15 пъти. Така това е най-рядкото серийно M3!

За това BMW M3 няма да намерите много информация: то е толкова рядко, че дори и заклетите фенове на марката едва ли са чували за него! Става дума за M3-R E36. Специалният модел е произведен в малка серия от 15 бройки и се е предлагал ексклузивно в Австралия . Не всеки е можел да си купи такова M3-R!

M3-R представлява кооперация между BMW M и австралийския тим на междувременно починалия пилот Франк Гарднър. Малката серия е необходима, за да може тимът да участва в шампионата за туристически автомобили „Australian Super Production Series“. От общо 15 произведени автомобила, четири са използвани в състезанията, а единадесет са продадени. С цена от около 232 000 лв. –  което е значително по-скъпо от нормалното M3 E36 Coupe. Не всеки обаче може да си купи такова M3-R – необходимо е да притежавате състезателен лиценз CAMS.

Произвеждано в Германия, а крайният монтаж е извършван в Австралия

Като база за M3-R служи E36 M3 Coupé, спартански оборудвани от завода. Всички 15 BMW-та са доставени като серийни M3 в Австралия и между март и април 1995 г. са преработени от Tony Longhurst Racing, партньори на Франк Гарднър.

3-литров редови 6-цилиндров мотор с 326 к.с.

Серийният двигател S50B30 е тунингован с редица нови части: разпределителни валове от AC Schnitzer, картер, спортен ауспух и модифицирана електроника за управление на двигателя. Вместо серийните 286 к.с., сега редовият 6-цилиндров агрегат разполага на M3-R разполага с 326 к.с. и с 5 к.с. повече от S50B32 с работен обем от 3,2 литра, монтиран от края на 1995 г в M3 E36. Хомологационният модел е с 5-степенна механична трансмисия с по-къси предавателни отношения. Специално за състезанията на пистата е монтиран съединител на AP Racing, както и 4-бутална спирачна система на същия производител. За по-добро пътно поведение, окачването е оборудвано с амортисьори на Gruppe-N.

С цел пестене на тегло серийно M3-R е без климатик, фарове за мъгла, аудисосистема, алармена система и други екстри. Задната седалка също липсва, но все пак се предлага като опция. Така M3-R тежи 1250 кг и е по-леко от M3 Lightweight, което се предлага само в Щатите.

На външен вид специалният модел се отличава с липсващи фарове за мъгла. Освен това всички M3-R са с регулиращ се преден спойлер и фиксираното задно крило на M3 GT. Всички 15 екземпляра на M3-R са в цвят алпийско бяло, а джантите са 17-цолови на BBS.

По желание с клетка срещу преобръщане

Вътрешното пространство на предлаганото само с десен волан M3-R е семпло – всички екземпляри са със седалки с тапицерия от плат. Единственият разпознавателен белег е плакет на централната конзола на M3-R. Специалният модел се отличава и с друго – при демонтирана задната седалка има места за закрепване на шестточков предпазен колан, а опционално на клиентите се предлага и клетка срещу преобръщане със сертификат от FIA. Също така по желание на клиентите има значителни разлики в оборудването на M3-R – някои екземпляри са с аудиосистема и климатик, а други – без.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин