BMW M връща легендарното 3.0 CSL

2906
2022

BMW M работи по нова версия на легендарното 3.0 CSL. Моделът може би ще се появи в малка серия с 600 к.с. и ръчни скорости!

Значи все пак може би ще се появи? През 2015 г. BMW показа в рамките на Concorso d’Eleganza Villa d’Este 3.0 CSL Hommage един превъзходен концептуален автомобил. Студията цитираше пуснатия през 1971 г. оригинал – включително и цвета „златистожълт“ (код 070). И до днес BMW 3.0 CSL Hommage привлича погледите. Макар и тогава да бе казано, че моделът няма да стигне до серийно производство, след седем години BMW изглежда са премислили!

Така, че вероятно ще има ново поколение на 3.0 CSL, което заради огромния спойлер е наричано от феновете „Батмобил“. На личния си акаунт в Instagram шефът на BMW M Фанцискус ван Меел публикува три снимки на все още маскирано Coupé, кеото притежава доста от характерните черти на 3.0 CSL.

Поводът също е подходящ: M GmbH празнува през тази година 50-годишен юбилей. А какво по-добро отпразнуване може да има от възраждането на една икона?

Погледът ни разбира се е насочен към „бъбреците” на маскираното Coupé – те са с нов дизайн в сравнение с тези на М3/М4, по-къси са и са с нови черни рамки. Отляво и отдясно долу в бронята има вентилационни отвори – категорична препратка към оригинала.

Спойлер на покрива като при оригинала

Характерният спойлер на покрива цитира „Батмобил“ – също както и голямото задно крило. При внимателно вглеждане се виждат издадените калници.

Вероятно 3.0 CSL ще бъде базиран на лимитирания на 1000 екземпляра и показан наскоро BMW M4 CSL.

Каква е мощността на новата версия?

За задвижването все още няма подробна информация. Според запознати моделът от малка серия ще разполага с 600 к.с. и ще вдига максимум 320 км/ч.

6-степенна механична или 8-степенна автоматична трансмисия?

Макар, че е логично BMW да заложи на 8-степенната автоматична трансмисия на ZF, за момента има интересни слухове. Според тях BMW ще предлага новото поколение само с 6-степенна механична скоростна кутия.

Тази теза е подкрепена от лепенка на задницата на маскирания прототип. На нея пише: „6MT FTW“ – тоест „6 manual transmission for the win“.

Изглежда BMW M 3.0 CSL ще бъде произведен от ноември 2022 г. в малка серия от само 50 екземпляра. Единична цена: 1,2 милиона лева! Затова пък ще получите не само четири M4 CSL, но и „Батмобил“. Двата модела и без друго ще седят в гаражите на потенциалните клиенти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин