/ BMW iX3 срещу X3 xDrive30i и xDrive30e: Рlug-in-ът побеждава електромобила и чистия ДВГ

BMW iX3 срещу X3 xDrive30i и xDrive30e: Рlug-in-ът побеждава електромобила и чистия ДВГ

Пълна програма при x3: BMW използва една платформа и един дизайн за всички видове задвижване. Означава: щедрото предлагано място, финото обзавеждане и безпроблемното управление на кокпита са принципно еднакви. Това може да се окаже преломен момент за скептиците на тема електромобили. Макар че все пак има някои разлики.

Багажникът на xDrive30i побира от 550 до 1600 л, а полезният му товар е 574 кг, при xDrive30e вместимостта е от 450 до 1500 л и 547 кг, а при iX3 – от 510 до 1560 и 495 кг. Изцяло електрическото iX3 е задвижвано от електромотор на задната ос с 286 к.с., а батерията е с капацитет от 73,8 кВтч, което в теста бе достатъчно за изминаването на пробег от 295 км.

Всички X3 имат един и същи кокпит. Той е с висококачествена изработка, управлението с контролера iDrive е безупречно. iX3 (на снимката) се отличава по синия бутон за стартиране

Заема стабилна позиция на пътя, с теглото си от 2,23 тона тежи с 354 килограма повече от 30i, придвижва се тихо и бързо. xDrive30e наричат от BMW притежаващия двойно задвижване Plug-in хибрид, като системата се състои от 2-литров бензинов двигател и електромотор, а системната мощност е 292 к.с. Функционира рутинирано, преходите между задвижване от двигателя с вътрешно горене и електромотора стават незабелязано, макар и не изключително бързо.

При iX3 от BMW са се отказали от преден багажник, от допълнителна поставка, които са нещо обичайно при други електромобили.
Plug-in хибридът се разпознава по оранжевите кабели.
Plug-in хибридът – също както и бензиновият вариант (на снимката), има пластмасов капак

С батерията си с капацитет от 12 кВтч по време на теста 30e имаше изцяло електрически пробег от 36 километра, като тестовият разход бе 4,8 литра А95Н и 12,9 кВтч. 20-литровият бензинов двигател в притежаващия също 4х4 задвижване xDrive30i работи с 48-волтова система като мек хибрид, притежава мощност от 245 к.с. плюс 11 к.с. от електрическия бууст. В сравнението бензиновият модел се управлява най-добре и най-пъргаво, като с тегло от 1,9 тона е най-лекият, а 4-цилиндровият двигател е шумен и пъргав. Той си партнира чудесно с 8-степенната автоматична трансмисия на ZF и по време на теста харчеше 9,6 л. С което стигаме и до разходите, при които – изненадващо – на първо място е Plug-in хибридът. Той има сравнително голям електрически пробег – ако това подхожда на профила ви на шофиране и го зареждате вкъщи на уолбокса, наистина ще пестите. Към момента до тази икономия не могат да се доближат нито електромобилите, нито автомобилите с двигател с вътрешно горене на баварците.

СИСТЕМА ЗА ГЛАСОВИ КОМАНДИ
Системата за гласови команди на BMW е сред най-добрите в момента на пазара. С бързи реакции и широкообхватни функции

Извод

X3 е страхотен SUV. Хубаво е, че от BMW ни дават такъв избор по от-ношение на задвижването. iX3 е съвсем приличен автомобил, а бензиновият вариант е най-пъргав. А Plug-in хибридът си струва най-много. С оглед на сегашната ситуация.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин