BMW iX xDrive 50: 434 км със 130 км/ч по магистрала

2804
2022

Това, което производителите на електромобили обещават като пробег, не може да бъде изпълнено от автомобилите при обичайното темпо по магистрала. Или пък все пак е възможно? В нашия голям тест на 28 модела при скорост от 130 км/ч по магистралата ще разберете, колко километра може да измине всеки от изпробваните от нас електромобили с едно зареждане на батерията!

Шоковите цени на горивата, предизвикани от войната на Путин в Украйна, направиха електромобилите значително по-интересни: Междувременно цената на тока за електромобилите е наполовина по-евтина в сравнение с цената на един литър гориво (в Германия)! Затова не е учудващо, че все по-голям брой водачи се интересуват от електромобили.  Доверие буди и фактът, че батериите стават все по-големи. Докато капацитетът им расте, страхът от недостатъчния пробег у водачите намалява.

Въпреки това обаче темата за пробега при автомобилите е все още една от най-наболелите. Все пак междувременно електромобилите съвсем спокойно се справят с пътуване до работата и обратно до вкъщи. Някои са напълно подходящи и за пътуване на дълги разстояния, тъй като зареждането им става бързо.

BMW iX xDrive 50: 434 км

BMW iX xDrive 50: 2,5-тонният модел се изстрелва за 4,6 секунди до темпо 100, вози комфортно и остава практично безшумен. На магистралата трябва да извадите кабела за зареждане едва след 434 километра, като при подходяща зарядна станция със 195 кВт. след 39 минути ще разполагате с 80 процента заредена батерия.  За да разполагате с тези 535 к.с. и батерията с капацитет от 105,2 кВтч., трябва да приготвите поне 200 000 лв. Пробегът с постоянна скорост от 130 км/ч по магиоистралата на електрическия „баварец”: 434 километра!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин