Новини » BMW iX може да променя цвета си

BMW iX може да променя цвета си

0601
2022

На изложението CES в Лас Вегас BMW показа нова дизайнерска студия, която позволява на iX да променя цвета си. Техническата екстра е нещо повече от хитроумна игра

Читателите на електронни книги използват специална техника на дисплея, която харчи малко електроенергия. Сега такава техника използват и от BMW – с изцяло нова цел: хората от Мюнхен не смятат да разработват изцяло нов дисплей, а превръщат BMW iX в хамелеон.  BMW iX Flow може при необходимост да сменя цвета си. Макар да изглежда като забавление, това има за цел да подобри комфорта на пасажерите и да увеличи пробега. По време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас студията бе показана на обществеността.

Съвместно с фирма „E-Ink“ BMW придава на iX Flow способността да променя цвета си. Повече от 20 квадратни метра специално фолио са нарязани под формата на триъгълници и са залепени върху повърхността на iX. Тъй като не всеки опит се е получил веднага, данните за покритието включват и производствения излишък.

Фолиото от дисплеи не е толкова гъвкаво, колкото автомобилното фолио, но има един симпатичен страничен ефект: при смяна на цветовете повърхността изглежда доста впечатляващо.

Повърхността на BMW iX почти не се нуждае от енергия

Прототипът може да сменя цветовете бяло и черно, а залепеното фолио изразходва електроенергия само при смяната на цвета. Ако превключите iX на черно, цветът остава без да хабите енергия.

Промяната на цвета не само изглежда добре, но има и конкретна функция: през лятото белият цвят ще отблъсква слънчевите лъчи и така ще предпазва интериора от нагряване. Обратно пък през зимата черният цвят ще привлича повече слънчевите лъчи.

И двата цвята ще осигурят повече комфорт и ще увеличат пробега, тъй като няма да се налага да отоплявате и да охлаждате купето. Системата може да се използва и за предупреждение – например при опасност от катастрофа с особената си повърхност автомобилът на  BMW може по-лесно да бъде забелязан.

Голям брой възможности във вътрешното пространство

Техниката предлага нови възможности и по отношение на оформянето на повърхностите. Фолиата на E-Ink могат да бъдат оцветени и с други цветове и така да бъдат използвани като елементи на дизайна. Макар, че към днешен момент серийната готовност на техниката не е много вероятна, BMW смятат да залагат на нея.

Най-вече в интериора фолиата създават нови възможности за оформление. Затова сме любопитни, как дизайнерите на вътрешното пространство от Мюнхен ще работят с новия материал.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ