BMW i8 за планинско с 16 цилиндъра и 880 конски сили

0801
2024

Четири мотоциклетни двигателя с общо 16 цилиндъра и 880 к.с. задвижват 1000 килограма: това BMW i8 няма нищо общо със серийния си първообраз!

Това BMW i8 сякаш идва от друга планета! Четири мотоциклетни двигателя генерират общо 880 к.с., на които се падат само 1000 килограма. Не, това определено не е автомобил с регистрация за обществените пътища! Най-екстремното i8 на всички времена е създадено за състезания по планинско изкачване.

i8, което се продаваше в периода между 2013 и 2020 г., беше едновременно носител на нови технологии, но и Halo Car за BMW. Дори повече от десет години след представянето си (прототипът  Vision Efficient Dynamics е дори още по-стар – от 2009), i8 все още изглежда футуристично с плавните си форми и отварящите се нагоре врати.

Още през 2013 г. за модела бяха използвани най-модерните материали – широкомащабното приложение на карбон и алуминий позволи намаляването на теглото с 30 до 50 процента в сравнение с конвенционалните материали. i8 беше и първият сериен автомобил с лазерни фарове.

BMW i8 беше Plug-in хибрид

Освен това BMW подходи нестандартно към задвижващата система и заложи на Plug-in хибридна технология. Компанията с централа в Мюнхен не разчиташе нито на редови „шестак“, нито дори на V8, а на 1,5-литров трицилиндров турбодвигател, който предава своите 231 к.с. към задните колела. Малкият бензинов двигател е комбиниран с електромотор с мощност 96 кВт (131 к.с.) (от 2018 г. със 105 кВт/143 к.с.), предавани към предната ос. Системната мощност достига 362 к.с. (374 – от 2018).

Отзад автомобилът почти по нищо не прилича на серийния: гигантският дифузьор и калниците в XXL-размер са нещо типично за планинските състезания.

Въпреки че двигателят печели прочутата награда „Двигател на годината“ пет пъти поред между 2015 и 2019, някои клиенти просто очакваха повече мощност от i8 – особено с оглед на базовата цена от 250.000 лева. След произведени общо около 20.000 броя i8 във версиите купе и роудстър моделът беше спрян през 2020 г.

Сега обаче се появи едно i8 с няколко цилиндъра повече и с малко по-висока мощност. Честно казано, състезателният автомобил, който виждате тук, на практика няма нищо общо със серийния си пърообраз – освен формата на каросерията. Отвън машината изглежда като серийно i8 – макар и след сериозен външен тунинг, но шасито е изцяло ново. Автомобилът използва ролбар с четири карбонови Crashbox-a, за да осигури на водача възможно най-добра защита.

Грандиозният проект е дело на Team Edlinger, който през последните години нашумя с онова чудовищно BMW E30, задвижвано с V8-агрегат на болид от Indycar, който се „развърта“ с повече от 11.000 оборота в минута.

Когато състезателният екип започва да търси наследник на E30, избира i8 – преди всичко заради аеродинамичната форма (серийният модел е с коефициент на аеродинамично съпротивление 0,26), но също и поради афинитета на екипа към марката BMW.

Целта на проекта е аеродинамиката на i8 да бъде оптимизирана по такъв начин, че отпред да бъде постигнат максимален Downforce и максимална аеродинамична ефективност на задницата.

Четири мотоциклетни двигателя генерират 880 к.с.

Но основният акцент е двигателят – или по-точно: двигателите! i8 се задвижва от четири четирицилиндрови мотоциклетни агрегата BMW HP4. В шосейната версия на HP4 999-кубиковият агрегат генерира 193 к.с., докато двигателят в HP4 Race (без хомологация за обществените пътища) постига дори 215 к.с.

По данни на екипа на Edlinger мощността на i8 била около 880 к.с., които се падат на тегло само 1000 килограма. Интересното е, че двигателите могат да се управляват индивидуално (т.е. всяко от колелата да бъде задвижвано отделно) – така че автомобилът може да бъде изцяло на предно или изцяло на задно. Изпускателната система е изработена от титан – очакваме звукът да е божествен!

Напоследък за проекта не се говореше много

Очакваме, защото в Интернет пространство все още няма видеоклипове, на които въпросното i8 да се вижда в действие. Въпреки че автомобилът беше представен още през юли 2023 г., очевидно по него има още много работа, тъй като напоследък нещата около проекта поутихнаха.

Основните планове са свързани с участие в различни планински състезания, както и във Фестивала на скоростта Гудууд. Там уникалното BMW i8 с четирите мотоциклетни двигателя със сигурност би зарадвало публиката!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин