Новини » BMW i Ventures инвестира в High Performance компоненти от естествени влакна

BMW i Ventures инвестира в High Performance компоненти от естествени влакна

0604
2022

BMW Group разширява своя ангажимент в областта на устойчиви, ресурсоспестяващи компоненти за превозни средства, изработени от естествени материали. Чрез своя Venture Fond BMW i Ventures, премиум автомобилният производител сега инвестира в швейцарската Cleantech компания Bcomp, водещ производител на високоефективни композити, изработени от естествени влакна. В същото време се разширява партньорството в областта на моторните спортове. Bcomp става официален партньор на BMW M Motorsport при участията на новото BMW M4 GT4. Освен това BMW Group Research и Bcomp стартират сътрудничество за развойна дейност с цел използване на по-голям дял от възобновяеми суровини за производството на компоненти в бъдещи модели автомобили.

Иновативните усилващи решения от Bcomp бяха използвани за първи път в BMW M Motorsport през 2019 г. във Формула E. С охлаждащ маркуч, изработен от лен, BMW iFE.20 беше първият състезателен автомобил на BMW с части, направени от възобновяеми растителни влакна. Освен това, решенията за армиране powerRibs™ и ampliTex™, разработени от Bcomp и състоящи се от композити от естествени влакна, вече са в състояние да заменят определени компоненти, изработени от армирана с въглеродни нишки (CFRP) в състезателните автомобили BMW M Motorsport, използвани в DTM. Това развитие подчертава важната роля на BMW M Motorsport като технологична лаборатория за BMW Group, което сега продължава със сътрудничеството при BMW M4 GT4. Въз основа на знанията и опита, натрупани в състезанията, новите технологии при материалите се използват и в автомобилите BMW M и в BMW M Performance Parts. „Устойчивостта на продукта също става все по-важна в моторните спортове. Ето защо сме щастливи да работим с Bcomp като официален партньор на BMW M Motorsport за оборудването на BMW M4 GT4“, казва Францискус ван Меел, главен изпълнителен директор на BMW M GmbH.

Вдъхновено от листните жилки, армиращото решение powerRibs™, разработено от Bcomp, осигурява максимална твърдост с минимално тегло чрез създаване на 3D структура от едната страна на тънкостенен черупков елемент. Това позволява използването на по-малко основен материал и намаляване на теглото, разходите и консумативите в производството. Подсилванията ampliTex™ добавят видим слой от ленени влакна, които заместват традиционния покривен материал по CO2-неутрален начин. Чрез комбинирането на двата материала може да се спести до 70 % от пластмасата, използвана в интериора, като в същото време се намаляват емисиите на CO2 с до 60 %. По този начин се създават по-устойчиви компоненти на автомобила, чието поведение при счупване също повишава безопасността в сравнение с конвенционалните композитни материали. Композитите от естествени влакна се използват и в класическите аксесоари за моторни спортове, например в продуктовата гама BMW M Performance Parts.

Сътрудничеството в развойната дейност между изследователския отдел на BMW Group и Bcomp разработва и използването на нови решения за устойчиви материали в бъдещите модели автомобили. Изследването на иновативни материали е важна част от стратегията за устойчивост на BMW Group, която има за цел да намали емисиите на CO2 през жизнения цикъл на своите превозни средства с повече от 40 % до 2030 г. в сравнение с 2019 г.

Използването на възобновяеми суровини и естествени влакна като коноп, кенаф или лен свежда до минимум използването на материали и намалява теглото с до 50 % в сравнение с конвенционалните материали. В резултат на това те допринасят за намаляване на потреблението на енергия на въпросните превозни средства. Освен това естествените материали са включени в изчислението на CO2 с отрицателна стойност, тъй като използваните растения могат да абсорбират CO2 и да отделят кислород по време на фазата си на растеж.

Понастоящем естествените влакна са особено подходящи за използване във видими и облицовъчни компоненти в интериора. „За да намали емисиите на CO2 за целия автомобилен парк, BMW Group не само следи фазата на използване, но и обръща внимание на енергоспестяващите процеси по време на производството. Иновативната селекция и състав на материали е важна стъпка по пътя ни към климатична неутралност“, обяснява Флориан Пройс, ръководител на отдела за цялостно развитие на превозните средства на BMW Group.

BMW Group инвестира в изследвания и разработки в областта на възобновяемите материали в продължение на няколко години, за да може да изпълни климатичните цели и да постави нови стандарти за устойчиво високо качество. По пътя към цялостно устойчиво развитие на продукти, отговорно използване на ресурсите и трансформация към кръгова икономика, BMW Group работи целенасочено със стартиращи фирми и опитни доставчици на материали върху ориентирани към бъдещето материали.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ