Новини » BMW i Interaction EASE: нова глава при взаимодействието между човека и машината

BMW i Interaction EASE: нова глава при взаимодействието между човека и машината

0801
2020

И през тази година автономното шофиране е централна тема на CES. С BMW i Interaction EASE BMW Group заедно с Designworks демонстрира един напълно нов подход към темата и подчертава иновативния дух на премиум производителя. Така например посетителите на щанда на BMW ще имат възможност да погледнат в бъдещето, където автономното придвижване вече отдавна ще е част от всекидневието. Фокусът при BMW i Interaction EASE, чиято външност целенасочено е много абстрактна, е поставен върху интериора и реализирането на едно луксозно изживяване от мобилността. Висококачествените материали, адаптираната геометрия в съчетание с най-новите технологии са насочени единствено и само към пътника и неговите нужди, но най-вече към това как той си взаимодейства с интелигентния и автономен автомобил и как може максимално ефективно да оползотвори времето при пътуване.

 „BMW i Interaction EASE демонстрира какво ще е усещането по време на движение, когато автономното шофиране стане всекидневие: луксозно, човешко и интуитивно“, казва Адриан ван Хойдонк, Senior Vice President BMW Group Design. „Пътниците имат усещането, че са пристигнали още в началото на своето пътуване.“

Взаимодействието с автомобила трябва не само да бъде оформено максимално просто, интуитивно и трябва да бъде близко до човешкото общуване. За да се осигури подобно взаимодействие, при BMW i Interaction EASE се използва представеното на Mobile World Congress 2019 BMW Natural Interaction – една мултимодална комбинация между различни начини на управление. Сред тях са вече познатите от актуалните модели на BMW възможности за взаимодействие като управлението с докосване, жестове, както и с естествен глас с помощта на BMW Intelligent Personal Assistant.

Една от абсолютните новости при BMW i Interaction EASE обаче е фактът, че сензорите и изкуственият интелект на автомобила вече могат да разпознават и интерпретират и погледите на водача. Сливането на иновативните технологии и дизайна създава една емоционална и естествена връзка между човека и машината.

BMW Natural Interaction – следващият етап на развитието

С BMW i Interaction EASE BMW Group отваря нова глава при взаимодействието между човека и машината. За пръв път тук благодарение на истинска мултимодалност се създава едно напълно ново изживяване при взаимодействието, чиято цел е максимално просто и естествено усещане. Освен контактуването с глас с BMW Intelligent Personal Assistant и новаторското управление с жестове разпознаването на погледи открива напълно нови възможности за задоволяване на потребностите и желанията на пътниците. Не се налага потребителят да научава трудни специфични команди за различните модалности. Изкуственият интелект на автомобила обработва акустичните и визуални информации от различните сензори и ги интерпретира в контекста на ситуацията на пътя, времето, местоположението и сигналите от автомобила. Този начин на взаимодействие е базиран на диалога между хората, при който погледът определя към кого се обръщате респективно кого имате предвид. С помощта на последваща команда с глас или жест впоследствие стартира желаното взаимодействие с посочения обект. По този начин може например да бъде получена информация за определени сгради. Централна роля играе и панорамният Head-Up, който се простира по цялата широчина на автомобила. Той е като втора, дигитална информационна повърхност върху реалния свят и по този начин изпълнява ролята на изключително голяма Augmented-Reality повърхност за управление. Ситуативно и в зависимост от външните условия той може да изобразява допълнителни данни върху предното стъкло. Благодарение на 5G свързаността интелигентният автомобил знае къде се намирате, разполага с информация за близките сгради, магазини и други обекти и при нужда може да я предложи на потребителя.

Първи функции при BMW iNEXT

BMW Natural Interaction проправя пътя към следващото ниво на естественото управление на автомобила и се простира отвъд неговите граници. Първите функции на BMW Natural Interaction ще бъдат налични при BMW iNEXT.

Интуитивно съвършенство като основен признак в интериора  

Изживяването за потребителя трябва да започне не едва когато седне в автомобила, а още по пътя към него. При BMW i Interaction EASE това става възможно благодарение на BMW Intelligent Personal Assistant. Той разпознава пътника още докато той се приближава, поздравява го гостоприемно със светлинна графика и чрез светлинни акценти го води в интериора на автомобила до двете места за седене. Интериорът без кожа изглежда като уютно пространство, който подчертава усещането на „вече сте пристигнали“. Меките, приятни седалки с триизмерна плетка осигуряват висок  комфорт и „оживяват“ с помощта на докосване. Пътническата кабина е оградена от стъклени повърхности, които могат да бъдат прозрачни или да изолират седящите с помощта на функцията SmartGlass.

В центъра на интериора на BMW i Interaction EASE е големият панорамен Head-up дисплей, който е разположен директно пред областта за сядане. Той предлага на пътника три режима на наблюдение – „Explore“, „Entertain“ и „Ease“ – които в зависимост от избора променят интериора, изобразяват информации за заобикалящия свят, или осигуряват развлечения, лично пространство или релаксация.

В режим Explore фокусът е върху заобикалящата среда извън автомобила, като с помощта на технологията Augmented-Reality  BMW Intelligent Personal Assistant може да изобразява на дисплея важни за пътника информации и в същото време да насочва погледа му прецизно към реалния свят. При това по желание се изобразяват и допълнителни информации или възможности за взаимодействие с близката и по-далечната околност. За да се потъне по-дълбоко в тази плоскост на взаимодействието, е достатъчен един жест за потвърждение.

В режим Entertain на преден план е поставено изживяването в автомобила. Страничните повърхности се затъмняват, за да се изолира интериора от заобикалящия свят, а върху панорамният Head-up дисплей могат да се гледат например филми. Показаното там съдържание се допълва от дифузното осветление на интериора и за още по-пълноценно потопяване в медийното изживяване.

В режим Ease автомобилът се превръща в място на спокойствие и релаксация. Чрез докосване на интелигентния материал седалката заема т. нар. позиция Zero-Gravity и осигурява на пътника усещането, сякаш се носи в пространството. BMW Intelligent Personal Assistant затъмнява панорамният Head-up дисплей и осигурява непрозрачност на страничните повърхности. Светлинното оформление облива интериора с успокояваща светлина, а съответното озвучаване превръща пространството в приятен акустичен свят.

Със звука на BMW Vision M NEXT Ханс Цимер и звуковият дизайнер на BMW Ренцо Витале показват първото впечатление за момента BOOST. Предизвикателството за BMW i Interaction EASE е било в превръщането на момента EASE в автентично и емоционално изживяване. „Звукът дискретно съпътства взаимодействието между пътника и автомобила и по този начин подпомага уникалното BMW изживяване“, казва Ренцо Витале. Звукът на BMW i Interaction EASE демонстрира обхвата на взаимодействието с Ханс Цимер, който като композитор и куратор подпомага разработката на BMW IconicSoundsElectric.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ