BMW i Inside Future: холограма вместо бутони в кокпита!

Като в научно-фантастичен филм: на изложението за потребителска електроника CES 2017 BMW ще представи управляема холограма като нов контролен елемент в кокпита

1512
2016

BMW ще представи своята визия за интериора на бъдещето по време на Consumer Electronics Show (CES, 5-8 януари 2017) в Лас Вегас. HoloActive Touch е следващата стъпка в развитието на концепцията за управление в кокпита, наложена за първи път с прототипа i8 Spyder (елементи от нея ще бъдат вложени в новата Серия 3 от 2018-а), и представлява дигитален интерфейс за връзка между шофьора и автомобила. Казано на по-прост език, става въпрос за прожекция на виртуален тъчскрийн, чиито показания във въздуха могат да бъдат управлявани посредством жестове с пръстите, а при приемане на командата водачът получава т.нар. „тактилен фийдбек“. BMW HoloActive Touch е съставна част на концепцията BMW i Inside Future, която дава представа за мобилността на бъдещето в свързани и автономно движещи се коли.

Повърхностите за управление се „реят“ в купето

BMW HoloActive Touch комбинира Head-up-дисплей, жестово управление и директния контрол на тъчскрийн. Управлението на функциите става посредством виртуална повръхност. От нея можете да контролирате например услугата BMW Connected. Пълноцветна картина на показанията е създадена посредством огледален образ – както при Head-up дисплеите. Само че изображението не е на предното стъкло, а вътре в интериора. Системата представя свободно конфигурируем интерфейс с различни „екрани“, който се вижда до волана на височината на централната конзола. В тази област камера „хваща“ движенията на ръцете и регистрира позицията на върховете на пръстите. Когато те докоснат някоя от виртуалните повърхности, се изпраща импулс и свързаната функция бива активирана. И тъй като от BMW обикновено не си падат по разни фантасмагории, очакваме да видим холограмата през 2021 г. в iNext – или вероятния i5.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин