BMW Concept X2: SUV с апетит за изпреварване

С Concept X2 BMW разкрива в известна степен как ще изглежда следващото SUV-купе на марката

2909
2016

След Х4 и Х6 хората от Мюнхен се ориентират към следващото си SUV-купе – в компактния клас. Още през 2017 г. BMW ще пусне Х2, използващо платформата UKL на Х1. Предвестник на новото попълнение в гамата на баварците е представеният в Париж Concept X2 – в който човек веднага открива „роднинската връзка“ с Х1.

Предвестникът на Х2 е силно скосен – подобно на по-големите си „братя“. Затова допринасят разположението на предното стъкло, което „прелива“ в панорамния покрив, наклонената напред С-колона, късите надвеси и изразената „линия на раменете“ под страничните прозорци. Изцяло нова е предната част на прототипа. Типичните за BMW „бъбреци“ са много големи и изглеждат така, сякаш са готови за атака. Лазерните фарове са разположени над елементите на радиаторната решетка и в тях е интегриран светлинният подпис на модела, изразен в четири сини хикса. Долната част на предната броня напомня повече на спортен автомобил, отколкото на SUV. Големите въздухозаборници отдясно и отляво разкриват прилика с М2.

В страничния профил сребристите вежди на калниците са намек за офроуд стил – както и странната шарка на протектора на гумите, които приличат на излезли от фантастичен филм. Двуцветните 21-цолови джанти изпълват оптимално калниците. При всички положения този „магнит за погледите“ няма да бъде толкова пищен в серийната си версия. Невероятно дизайнерско хрумване е „сливането“ на страничните огледала с рамката около страничните прозорци. Ауспуховите тръби са интегрирани в задната броня, а стоповете изглеждат като неделима част от каросерията. За момента BMW не разкрива как ще изглежда интериорът – но вероятно и тук ще има модификации в сравнение с Х1.

Иначе техническите агрегати идват главно от „брата“. Това означава, че Х2 ще бъде предлаган само с напречно разположени 3- и 4-цилиндрови мотори (116-245 к.с.). В началото не се предвижда нито версия с предно задвижване, нито Plug-in хибрид. Продажбите ще започнат следващата година, очаква се стартовата цена да бъде минимум 33 000 евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин