BMW Concept Skytop: полуавтомобил, полуяхта

2505
2024

С дизайнерския прототип BMW Concept Skytop, BMW Group отново представя уникален модел с изключително елегантен дизайн на Concorso d’Eleganza Villa d’Este, ежегодния конкурс за исторически автомобили и мотоциклети на езерото Комо. Откритият двуместен автомобил прилича на внимателно моделирана скулптура на автомобил: изящен, спортен и елегантен и в същото време атлетичен и мускулест. Интериорът и екстериорът на концептуалния автомобил блестят в топли монохромни цветове и съчетават ексклузивни материали с традиционно занаятчийско изкуство.

„BMW Concept Skytop демонстрира уникален и екзотичен дизайн в традицията на Concorso d’Eleganza Villa d’Este“, казва Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design. “Той предлага комбинация между динамика на управление и елегантност на най-високо ниво, сравними с исторически предци като BMW Z8 или BMW 503.“

Атлетични пропорции, органична каросерия
Изчистеният екстериорен дизайн на BMW Concept Skytop има за цел да събуди страстта към пътуване. Плътно опънатите и мускулести повърхности са структурирани от няколко прецизни линии и целенасочено насочват обема на автомобила към задната част. Т. нар. Winglets, дискретно монтирани във вратите, заместват конвенционалните дръжки на вратите. Алуминиевите джанти с деликатни ламели в областта на спиците също осигуряват специална визия.

От птичи поглед вниманието се привлича от стреловидният преден капак, типичният за BMW Sharknose дизайн с осветена бъбрековидна решетка и прибрана задна част. Препратките към легендарния роудстър BMW Z8 са подбрани умишлено. Особено впечатляващ е изразеният шлайн, който се простира от капака, през интериора, до алуминиевата облицовка, разположена върху задната врата, подчертавайки динамичния поток на силуета.

Дизайнът на фаровете хармонично интегрира в цялостната концепция много сложни детайли. Техните LED модули, поставени върху фрезовани алуминиеви опори, са разработени специално за BMW Concept Skytop и са базирани на най-плоската технология и дизайн, налични в момента за автомобилни фарове. Ясният и изчистен дизайн позволява подреждането на всички осветителни функции на едно място. Визията се допълва от задните светлини на BMW Concept, които също са тесни.

Тапицираната с кожа защитна дъга при преобръщане зад двете седалки на BMW Concept Skytop е комбинирана със странични финки на средната колона и напълно потъващо стъкло. Двете демонтиращи се, също тапицирани с кожа части на покрива могат да бъдат съхранявани в отделение в багажника.

Хармоничното цветово оформление осигурява хармоничен преход от интериора към екстериора, както при отворен, така и при затворен покрив. В задната част червеникаво-кафявият цвят на покрива плавно прелива в приглушеното сребристо с Chromshadow ефект на външното лаково покритие. Технически сложният цветови градиент е постигнат от опитен майстор-бояджия в завода на BMW Group в Динголфинг.

В интериора доминират кожени повърхности в стил B rogues
Кожените седалки в интериора са с акцент в стил Brogues. Червеникавокафявият тон на повърхностите създава цялостна цветова схема, която придава на целия интериор луксозна разточителност. Цялостното впечатление се допълва от кристалните апликации, изкусно вградени в кокпита. Вътрешните повърхности на BMW Concept Skytop са ръчно изработени в традиционния кожарски цех в завода на BMW Group в Динголфинг.

Двигателят също има прилики с BMW Z8. Както при легендарния роудстър, BMW Concept Skytop се оборудва с най-мощния в момента V8 двигател в портфолиото от задвижвания на BMW.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин