BMW 850i: купе от кадифе и коприна

2808
2022

BMW Серия 8 е ярко открояващ се модел в историята на Купетата на BMW, която датира от 30те години на миналия век. С изчистен дизайн, автомобилът обозначен с E31 от своя производител, хвърля ръкавица на най-добрите спортни купета в света с дързък дизайн, авангардна елегантност, завладяващи възможности и многобройни иновации, съчетани с изискан лукс.

BMW 850i, представен през 1989 г. на Международното автомобилно изложение Франкфурт е демонстрация на експертния потенциал на мюнхенския производител, както по отношение на създаване на нова модерна линия в дизайна, така и в сферата на високотехнологичните разработки, които правят своя дебют в автомобилната индустрия. Дизайнът на клиновидната каросерия – подчертан от поразително дългия преден капак (приютил прибиращите се фарове), плавни линии, липсваща В -колона и рязко отсечена задница – демонстрира едновременно динамиката и благородната природа на новото купе.

В допълнение, BMW 850i, е едва вторият автомобил в следвоенната германска история, след луксозния Седан BMW 750i, въведен на пазара две години по-рано, който се задвижва от 12 – цилиндров двигател. Моторът с обем от пет литра развива мощност от 220 кВт/ 300 к.с. и максимален въртящ момент от 450 Нм, като ускорява, тежащия 1790 кг. автомобил с 2 +2- места, от 0 до 100 км / ч за 6.8 сек.

Предаването на мощността от двигателя към задните колела е поверено на шестстепенна механична скоростна кутия, специално разработена за BMW 850i, или четиристепенна автоматична трансмисия, а неговата иновативна интегрална задна ос с петраменно окачване се монтира за първи път в луксозното купе. Automatic Stability Control + Traction (ASC + T), сервоуправление с променливо, в зависимост от скоростта, подпомагане на усилването, и системата Electronic Damper Control, въведена като опция през пролетта на 1990 г., са сред детайлите, които оформят идентичността на BMW Серия 8 и превръщат модела в олицетворение на идеалната машина за шофиране.

Автомобилната преса почита BMW 850i като „купе от кадифе и коприна“ и „перфектната симбиоза между власт и комфорт“. Обръщайки внимание на технологията на окачването на BMW Серия 8, редактор на AUTO BILD в онези години коментира: „Трябва да го изпитате, за да повярвате, за предпочитане с висока скорост в завои и на неравни свръзки и участъци от магистралите – местата, които предизвикват сътресения в другите автомобили – там водачът на 850i остава напълно необезпокояван и невъзмутим“.

Сред другите нови характеристики на BMW Серия 8 са предпазни колани, интегрирани в седалките, електрически регулируема кормилна колона с функция за запаметяване на положението, автоматично затъмняващо се огледало за обратно виждане, централното заключване с дистанционно управление и бордови компютър. Мултиплекс електрическа система, за първи път с възможност за пренос на данни от няколко различни системи по една и съща инфраструктура, повишава надеждността и намалява теглото. Както предните, така и задните странични стъкла на луксозното купе могат да бъде свалени напълно. Друго нововъведение е автоматичното прибиране и повдигане на предните стъкла при отваряне и затваряне на вратите, което осигурява по-плътно затваряне и по-високо ниво на шумоизолация от вятъра.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин