BMW 735 i Koenig Specials – шеметно и провокативно

1504
2024

Въпреки, че за много от истинските ценители и познавачи на марката, всеки опит за префасониране на чисто ново BMW, е нещо недопустимо, легендарният тунер Koenig никога не е имал скрупули пред подобно предизвикателство. Всеки път, когато някое от творенията му се появи на улицата, повечето хора се спират спонтанно, за да му се порадват, други запушват ушите си, заради оглушителния грохот от ауспусите, а трети просто поклащат глава. Широкият диапазон от емоции варира от непринудени възгласи на одобрение до ехиден сарказъм, но никога не е свързан с безразличие. Автомобилите от този калибър веднага попадат в светлината на прожекторите, пътуват от изложба на изложба, за тях се правят филми и се носят легенди още преди да бъдат показани на поредното автомобилно шоу.

80-те години са златна епоха за първокласната тунинг фирма от Мюнхен и преработените от нея елитни модели на BMW, обозначени със сакралната абревиатура KS (Koenig Specials), а най-емблематичният представител на това забележително поколение, е BMW 735 i KS, който дебютира през 1987 г.

Оригиналният дизайн на новата „седмица“ от края на 80-те години е много ефектен и хармоничен. Неговата изисканост е единодушно адмирирана от експертите, което се потвърждава на практика и от доста добрите продажби на този изключително скъп за времето си автомобил. Както изглежда обаче, дори и тогава BMW не може да угоди на всички. Ето защо, когато става дума за необичайни и ексцентрични желания от страна на клиентите, те се доверяват на безпогрешния творчески усет на Koenig и неговия неповторим, масивен, неокласически, баварски барок. Тук, разбира се, трябва да се отбележи, че за постигането на търсения визуален ефект (както и в конкретния случай),е използвано значително количество пластмаса, подсилена със стъклени влакна (GRP). От такъв материал са изработени масивните калници и респектиращия преден спойлер, страничните прагове и впечатляващите релефи на вратите. Когато целият този комплект е поставен на мястото си, вече е трудно да се разпознае основата на BMW 735 i, но точно това искат и автомобилните ентусиасти, които разчитат на Koenig.

Първото, което прави впечатление от техническа гледна точка е, че благодарение на радиалния компресор Albrex, мощността е увеличена на 280 конски сили при 5700 об/мин., а максималният въртящ момент скача до почти 400 Нм. Компресорът, разработен от австрийската фирма Albrex в град Вьоргл, се задвижва от опъващ ремък, свързан с коляновия вал, докато 3,5-литровият шестцилиндров двигател с контролиран катализатор е взет директно от стандартната заводска номенклатура. Тъй като зарядното устройство (официално наречено Aibrex Supercharger) се охлажда само́, входящият въздух достига много ниски температури, и при този двигател на практика няма нужда от междинен охладител.

Окачването се състои от хидравлични амортисьори и спирални пружини, а джантите са алуминиеви BBS от три части (предни 10,5 и задни 13 x 15 инча) с гуми Pirelli P 7, които отпред са с размер 285/40 VR 15, а отзад – 345/35 VR 15.

Максималната скорост достига 252 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,5 сек.

В края на 80-те години базовата цена на един такъв автомобил е около 180 000 марки, което не е никак малко и от сегашна гледна точка, особено ако към това прибавим и чудовищния разход от близо 20 литра безоловен бензин на 100 км път. За компанията Koenig обаче потенциалните клиенти са пристрастени към магията на формата, високата производителност и модерните технологии.Те трудно могат да бъдат разбрани, ако ги познаваме само от разстояние.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин