BMW 520i (E34): този 6-цилиндров „баварец“ е бъдеща класика

1312
2022

Ценителите на стари BMW започват да дишат учестено, когато стане дума за 520i от серията E34. Неговият шестцилиндров двигател, работещ копринено нежно, осигурява стабилна тяга със своите 150 к.с. Представяме ви атрактивен екземпляр с валиден преглед пред TÜV.

В BMW са успели да направят перфектната настройка на двигателя, трансмисията и окачването. А ако под предния капак работи редови шестцилиндров мотор, любителите на динамичното шофиране са истински късметлии. Ако и вие попадате в тази категория, определено трябва да прочетете статията докрай.

В eBay за продажба е обявено BMW 520i (E34). Бежовият автомобил е набор 1991 и цената му е едва 2990 евро (ок. 6000 лв.). Пробегът на „бавареца: е 276 000 километра. Гумите и спирачките били нови. Според продавача отбелязва общото състояние на машината и следите от износване били нормални с оглед възрастта на „петицата“. Благодарение на годините си автомобилът можел без проблем да получи заветната за Германия историческа регистрация.

На пръв поглед BMW-то изглежда много добре. Разбира се, преди покупка задължително трябва да бъде направен обстоен преглед.

BMW-то е с автоматична скоростна кутия и разполага с вграден касетофон. В списъка с останалите екстри влизат още сервоуправление, отопляеми седалки и климатик. Автомобилът е с валиден пред TÜV преглед до април 2023 г.

За какво да внимаваме при покупка на BMW Cерия 5 E34?

Aко обявеното за продажба 520i ви е „грабнало“, следва да проверите някои неща внимателно, както при всеки употребяван автомобил. Естествено, първо са стандартните въпроси. Колко предишни собственици е имал автомобилът? Налице ли са всички печати в сервизната книжка? Фактурите от сервиза съответстват ли на операциите, направени по автомобила? Точна ли е информацията за продавача? Как изглежда автомобилът отблизо?

Автоматичната скоростна кутия се счита за слабо звено на BMW Серия 5 E34 – затова следва тя да бъде тествана внимателно.

При тестовото шофиране трябва да обърнете специално внимание на шумовете от осите. Шарнирите и втулките на предното окачване при E34 сдават багажа лесно. Естествено, това не е голяма драма и може да се ремонтира евтино, но все пак е добра опорна точка при пазарлъка за цената.

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА BMW 520 (E34)

Сравнително уязвима зона при E34 е автоматичната скоростна кутия. Тя не се слави с особена надеждност и затова трябва да я проверите внимателно. Водната помпа на 520i също е проблемно звено: с времето материалът при нейната пластмасова перка става крехък и поради това самата перка може да се отдели от вала. Ако това стане, има опасност двигателят да прегрее.

Благодарение на възрастта си в Германия BMW-то лесно би могло да получи регистрация като ретро автомобил – поне така казва продавачът.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин