BMW 507: продадоха гаражна находка за рекордна сума

0510
2022

От 1979 роудстърът само е стартиран, но не и каран

Колкото по-рядък и по-известен е един автомобил, толкова по-високи са цените у. Нека си спомним за различни модели на Bugatti 30-те годи или произведените само 39 пъти Ferrari 250 GTO. BMW 507 също е скъп, като между 1956 и 1959 г. са произведени само 252 автомобила. Сега за много пари на търг бе продадено едно особено 507.

Освен произведените бройки, които правят 507 най-скъпия олдтаймер на BMW, друг характерен белен на модела е приказно красивата форма на Албрехт граф Гьорц: Елвис Пресли е карал такова BMW, Ален Делон също. Сега в гараж във Филаделфия е открит рядък екземпляр на най-бляскавия спортен модел на BMW от 50-те години, а по-точно BMW 507 Serie II Roadster от 1957 г. Автомобилът е престоял в този гараж повече от няколко десетилетия и бе продаден на 30-ти септември на търг на аукциона Bonhams Audrain Concours Auktion.

Новият собственик плати за автомобила 2.315.000 долара, тоест 4,6 милиона лева. Автомобилът е в почти безупречно състояние, макар че в този случай патината и специалната история са по-важни.

Това 507 е било собственост на един и същи човек в продължение на 43 години, след като той го е купил през 1979 от бащата на продавача. Необичайно за такъв модел, това 507 е закарано директно в един скромен гараж, откъдето не е излизало от тогава.

Затова и не е чудно, че тази гаражна находка е привлякла вниманието на посетителите на International Tennis Hall of Fame в Нюпорт. Началното предложение за автомобила на търга на Bonhams е било  1,1 милиона долара и се е покачило на над 2 милиона, което е било приветствано с овации в залата.

Ерик Миноф, старши специалист в  Bonhams US Collector Cars, който е открил BMW-то, казва: „Този автомобил бе находка-мечта. Наистина не е за вярване, че толкова значим спортен автомобил е престоял скрит над 40 години в гараж, без да бъде изкарван и видян. Това е символът на милионната гаражна находка – наистина скрито съкровище.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин