BMW 507 на Елвис: легендата е жива!

0109
2022

BMW 507 се завръща – така както го у шофирал Ханс Щук, както го е купил Елвис и както го е желаел Джак Кастор за себе си

Двигателят за BMW 507 е бил изработен изцяло наново от отделни детайли. 3,2-литровият V8 агрегат отговаря точно на оригиналните спесификации на BMW 507, но заради неизбежно, но иначе необичайно смесване на стари и нови части не е получил сериен номер. Изрязаната някога предна подрама също трябвала да бъде създадена в първоначалната си геометрия и да бъде интегрирана в шасито. Като материал и изработка дървената лайстна за закрепване на гюрука напълно отговаря на стила на 50-те години на миналия век.

При лакирането на автомобила също е обърнато изключително внимание на максималната автентичност. BMW 507 отново блести в бял цвят. Нанасянето на грунда, боята и покривния лак не е извършено по обичайните днес методи, а по технология, която е била ползвана преди около 60 години. По този начин е избягнат желаният, но прекалено ярък за олдтаймер блясък на лаковото покритие.

Новото изграждане на V8 двигателя и използването на оригинални части и методи за производство също като лакирането отговаря прецизно на желанията на Джак Кастор. Преди началото на реставрацията той си представял роудстъра в оригиналното състояние, в което е бил при излизане от завода през 1958 година. Но желанието му да погледне BMW 507 с очите на „Краля“1 не могло да се изпълни. През ноември 2015 година Джак Кастор починал на възраст 77 години. Поради това той също ще бъде почетен в Пебъл Бийч. BMW 507, което за пръв път ще бъде представено там, е не само автомобилът на „Краля“, но и завещание на Джак Кастор и майсторско изпълнение на BMW Group Classic.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин