BMW 507 на Елвис: легендата е жива!

0109
2022

Митът сред рядкостите : BMW 507 на „Краля“.

С произведените само 254 екземпляра между 1955 и 1959 година BMW 507 винаги е било сред най-ексклузивните и търсени в моделната история на марката. Още непосредствено след световната си премиера на международното автомобилно изложение през 1955 година във Франкфурт създаденият от дизайнера Граф Гьорц двуместен автомобил е наречен от медиите „Мечтата от Изар“. Известни личности като Ален Делон, Урсула Андрес и Джон Съртийс допринасят за имиджа на модела като статус-символ, но около никой друг екземпляр не витаят толкова митове колкото около BMW 507 на Елвис Пресли. Близо 50 години то е смятано за изчезнало, междувременно дори не беше известно какъв е бил номерът на шасито на управляваният от „Краля“ автомобил, дали след приключване на службата си в Германия той изобщо го е транспортирал до САЩ и чия собственост е в момента.

Сега всички тези загадки са разрешени – благодарение на експертите от архива на BMW Group Classic и журналистката от САЩ Джаки Журе, която работи за списанието „Bimmer“ в Калифорния. Още през 2006 година тя проучила съобщенията от онова време за BMW 507 на Елвис, както и съответната литература за историята на модела и се натъкнала на съществен детайл. Множествени източници показват, че доставеното на Елвис Пресли в Германия BMW 507 не е било нов автомобил, а преди това е ползвано от състезателя Ханс Щук. Между май и август 2008 година познатият като „майсторът на планинските пътища“ пилот спечелил множество планински състезания в Германия, Австрия и Швейцария – с бяло BMW 507 с номер на шасито 70079 и регистрационен номер M–JX 800. Също така е известно и е доказано със снимки, че този роудстър, произведен на 13 септември 1957 година и представен няколко дни по-късно на автомобилното изложение IAA във Франкфурт, където многократно е бил тестван от представителите на медиите. Още през октомври 1957 година Ханс Щук представил автомобила на автомобилното изложение в Лондон и след това през Белгия, където презентирал автомобила на белгийския крал Бодуен, след което продължил към автомобилното изложение в Торино. Но това не е всичко: през лятото на 1958 година BMW 507 на Щук печели конкурса за красота във Висбаден и участва във филма „Hula-Hopp Conny“ на Bavaria Filmstudios с Корнелия Фробоес и Рудолф Фогел.

Точно този автомобил – който след всяка своя мисия е старателно поддържан от BMW, а междувременно е проведен и основен ремонт на двигателя и смяна на трансмисията – попада през есента на 1958 година при дилър във Франкфурт, който го предоставя за пробно шофиране на американския войник Елвис Пресли, който тогава е на 23 години. „Кралят“ е впечатлен спонтанно и решава да купи автомобила. На снимките, направени при предаването на автомобила, се вижда, че BMW 507 вече е бил с временни регистрационни табели. По-късно получил сменящи се всяка година регистрации на американската армия. Не само поради това идентифицирането на автомобила е било толкова трудно в продължение на десетилетия. Експертите на BMW Group Classic се убедили окончателно, когато открили застрахователна полица от декември 1958 година, на която освен собственика Елвис Аарон Пресли би отбелязан и номерът на шасито 70079. 

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин