BMW 507 на Елвис: легендата е жива!

0109
2022

Едно от най-ефектните открития при олдтаймерите в последно време се радва на бляскавото си завръщане. BMW 507, карано от наричания още тогава „Крал на рокендрола“ американски музикант Елвис Пресли по време на военната му служба в Германия и което се смяташе за изчезнало близо 50 години, се завърна под светлините на прожекторите през 2016. След почти двегодишна интензивна работа BMW Group Classic върна роудстъра в първоначалното му състояние и за пръв път го представи пред обществеността в рамките на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч, САЩ, преди 6 години. BMW 507 с номер на шасито 70079 е в точно онова състояние, в което то е получено от военнослужещия Елвис Пресли на 20 декември 1958 година: бяло лаково покритие, алуминиев V8 двигател с мощност 150 к.с. под предния капак, джанти с централни гайки, черно-бял интериор и радио тип Becker Mexico.

„С възможността BMW 507 на краля на рокендрола да бъде върнато в Мюнхен и да бъде реставрирано според желанията на предишния собственик Джак Кастор, се изпълни една мечта на всички участници“, казва Улрих Книпс, ръководител на BMW Group Classic. „Това бе един изключително въодушевяващ проект, който изпълва с голяма гордост не само нас, но сигурно и самия Джак“. Още представянето на нереставрираната находка в музея на BMW през лятото на 2014 година предизвика голямо въодушевление сред почитателите на олдтаймерите, но постави и някои въпроси: това наистина ли е било BMW 507 на Елвис Пресли? И ще е възможно ли роудстърът отново наистина да се превърне в бижуто от 50-те години?

От „Return to Sender“ към „It’s Now or Never“

Наистина състоянието на двуместният автомобил предизвикваше такива мисли. Първоначалната каросерия и детайлите бяха налични в почти пълна степен, но липсваха двигателят и трансмисията. Задната ос бе „резервна част“ с непознат произход, дъното на автомобила бе проядено от ръжда, седалките бяха износени, липсваше и арматурното табло. И ако завръщането на роудстъра в Мюнхен се проведе под мотото „Return to Sender“, то сега решението бе „It’s Now or Never“. Под ръководството на BMW Group Classic започна ново изграждане на автомобила, като освен собствените експерти за съвет бяха привлечени и външни специалисти, а резултатът поставя нови стандарти по отношение на реставрирането на едно BMW 507. Като се погледне назад, както историята на BMW 507 на Елвис, така и неговото реставриране са чист рокендрол: толкова вълнуваш като танца на „Краля“, изтощителен, емоционален и изпълнен с изненадващи поврати. Те разказват не само за младия войник Елвис Пресли, но и за опитния „майстор на планинските пътища“ Ханс Щук, за отпечатъците от целувки по бялото лаково покритие, за един пенсиониран инженер по космически технологии и неговия склад за тикви, за един прекалено голям двигател от Chevrolet, изработените от гумено-кокосова материя тапицерии за седалките и създадените с с 3D Print технология дръжки за отваряне на вратите и за сваляне на прозорците. И започва още три години преди началото на военната служба на „Краля“ в американската армия в Хесен. 

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин