BMW 428i срещу Dodge Challenger SRT: Баварецът и чудовището

BMW 428i среща на пистата също толкова струващия Dodge Challenger. Затегнете коланите!

2107
2016

ЛЕГЕНДАТА ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ Muscle Cars звучи така: як двигател и здраво окачване за много мощност и малко пари. Тоест, точно обратното на легендата, разказана от BMW 428i. Да не би това да е пра-пра-правнукът на 2002? Сега тези две легенди се изправят една срещу друга, като на цената на напълно оборудван турбо 4-цилиндров агрегат на BMW Dodge предлага Challenger SRT с двойно повече мощност и два пъти повече цилиндри. Сивото BMW изглежда почти незабележимо, но е перфектно до последния детайл. Всяка линия е там, където й е мястото. От съвсем друг калибър е Challenger. Не трябва да бъдете интровертен зад волана на този автомобил. Без значение къде и кога – ще направите впечатление.Най-малкото заради формата на Dodge. С дължината си от 5,00 метра и широчината от 2,18 метра (задно с огледалата) моделът не е по-малък от Mercedes S-клас. В градски условия това не е особено комфортно – ниският покрив пречи на видимостта както бейзболна шапка. Ако трябва да сме честни – нито 428i, нито Challenger SRT са подходящи за каране в града с 50 км/ч. Тяхната територия е магистралата, празния междуградски път или пък пистата.

Да попушим малко: задните гуми с размер 275 едва се справят с мощността на V8 агрегата

Да попушим малко: задните гуми с размер 275 едва се справят с мощността на V8 агрегата

Дали пърформансът на Dodge е толкова добър, колкото този на BMW? Може ли „американецът” да реализира по-голямата си мощност в по-добри времена на обиколки на пистата? Или пък той – също както в миналото – е само семпъл болид, който прави шоу? На магистралата BMW се показва като перфектен Gran Turismo. Окачването е комфортно, 4-цилиндровият турбомотор предоставя комбинира мощна тяга от долния диапазон на оборотомера с равномерно развъртане до червената зона. Кой обаче обича натегачите? Именно това е проблемът на 428i. Моделът изглежда шлифован, но е изкуствен и в акустично отношение е далеч зад редовите 6-цилиндрови агрегати. Това е доста болезнено, особено когато след това се качите в Dodge. 8-цилиндровият двигател се събужда със сърдит и дрезгав глас, започва да работи с неравномерни обороти, като цялата каросерия се тресе в такт с него. Dodge потегля мудно, а дори и най-лекото натискане на педала на газта повдига предницата в посока към небето. 8-цилиндровият мотор достига със зловещ тътен червената зона на оборотомера – гарантираме ви настръхване на кожата. Още повече, че не само е шумен, но и бърз.

BMW също може да вдига пушилка – преди това трябва да изключите всички електронни системи

При спринта до 100 км/ч той изпреварва с една секунда BMW, а до 200 – където сцеплението почти не играе важна роля – секундите са почти десет. Една немалка разлика. Изненадващо е преди всичко спокойствието на „американеца”. Колкото по-бързо се движи той, толкова по-добър става. Окачването не се доближава до нивото на BMW, но все пак предлага приличен комфорт на возене. А при завоите на магистралата с висока скорост на водача на Challenger не му избива пот по челото. Dodge се държи неутрално, създава усещане за доверие – а това не винаги е било така! На пистата Contidrom нещата стават сериозни за „бавареца” и „чудовището”. Първата комбинация „наляво-надясно” изобщо не впечатлява „американеца”, то излиза от завоя бързо и с леко завъртане на задницата.

Можело значи! Меки пластмаси, лесно управление, нищо общо с миналото

Като по-тежка задача се явява следващият завой на 180 градуса. Тежко ви, ако влезете в него с много газ. Тъй като Challenger предава само 45 процента от двутонното си тегло към задната ос; въпреки серийния блокаж на диференциала сцеплението е предвидимо. Щом веднъж свикнете с тази странност, ще регистрирате значително по-добри времена на обиколките – не на последно място и благодарение на подобреното управление. Преди всичко в дългите завои ще усещате Challenger неутрален и плътно прилепнал за пътя. Недозавиването е чужда дума, задницата също прави съвсем леки танцувални чупки. Накрая хронометърът спира на 1:36,55 минути – заслугата естествено е и на отличните, здраво захапващи спирачки. Сега е ред на „баварецът”, който печели точки с перфектната си ергономичност.

Типично по германски - функционално. Всичко е там, където очаквате да бъде

Типично по германски – функционално. Всичко е там, където очаквате да бъде

Позицията на седене е по-ниска, с много по-добра странична опора. Заволят ляво-дясно не може да впечатли 428i  – автомобилът остава толкова неутрален, че дори и Швейцария би му завидяла. 180-градусовият завой се взима по съвсем различен начин благодарение на значително по-доброто сцепление (разпределение на тежестта: 51:49). Натискане на спирачката, завърташ волана и газ до дупка – BMW не поднася със задница и ускорява уверено.

Две ауспухови тръби, но отзад се чува само момчешки хор. 4-цилиндровият мотор е доста тих. Жалко

Две ауспухови тръби, но отзад се чува само момчешки хор. 4-цилиндровият мотор е доста тих. Жалко

Искаме да сме честни: 428i не трябва да предава толкова голяма мощност на пътя, а въртящият му момент от 350 Нм е доста по-малък от този на Dodge, чиито 644 Нм малко нетипично за V8 агрегат са на разположение едва при 4200 об/мин.  Мощността обаче е едно, а управляемостта – друго. BMW недозавива значително повече от Challenger. Особено ако сте малко по-бързи в завоя с 428i. Не е драматично, но не е и много спортно. Освен това е и бавно. Накрая хронометърът за BMW спира на 1:40,35. Приличен резултат, но не и превъзходен. Четири секунди по-бавен от Dodge – сензацията е перфектна, „американецът” изпреварва „бавареца”. Резултат, който окончателно погребва легендата. Който си мисли, че американците могат само да слагат яки мотори в грубовати каросерии и да продават всичко това евтино, той явно не е в час със случилото се през последните години – не само при Dodge. Chrysler произвежда автомобили, които в САЩ се конкурират с японците. А Dodge получава повече средства за развойна дейност и прави доста по-добри коли. Инженерите са направили Challenger един наистина добър автомобил. Меките пластмаси, много добрата изработка и най-новото поколение на мултимедийната система U-Connect подхождат значително повече на ценовото ниво. Разбира се Dodge не успява да достигне високото ниво на BMW, но пък се противопоставя с нещо, което не се купува с пари – характер. Challenger е ръбест, но и автентичен както никой друг модел. Сравнените от нас модели на BMW и Dodge струват почти еднакво само в САЩ.

Технически данни:

BMW 428i

Мощен и икономичен. Въпреки това ни липсват 6-цилиндровите

Мощен и икономичен. Въпреки това ни липсват 6-цилиндровите

Където има спортни седалки, има и спортен дух. Страхотна опора

Където има спортни седалки, има и спортен дух. Страхотна опора

4-цил. турбомотор, отпр. надл. работен обем 1997 куб. см • мощност 180 кВт. (245 к.с.) при 5000 об/мин • макс. въртящ момент 350 Нм при 1250 об/мин • макс. скорост 250 км/ч • 0–100 км/ч за 5,9 сек • задно задвижване/8-степ. авт. трансмисия обем на резервоара 60 л Д/Ш/В 4638/1825/1377 мм • обем на багажника 445 л собствено тегло /полезен товар 1577/413 кг тестов разход 9,2 л А 95 Н/100 км вредни емисии CO2 219 г/км

Цена на тестовия автомобил 61 300 евро

Dodge Challenger SRT

Уау! 6,4 литра – германците почти нямат такива обеми

Уау! 6,4 литра – германците почти нямат такива обеми

Прилични седалки пред впечатляващата конзола за игра.

Прилични седалки пред впечатляващата конзола за игра.

V8 двигател, отпр. надл. работен обем 6417 куб. см • мощност 351 кВт. (477 к.с.) при 6100 об/мин макс. въртящ момент 644 Нм при 4200 об/мин макс. скорост 270 км/ч 0–100 км/ч за 4,8 сек задно задвижване /8-степ. авт. трансмисия • обем на резервоара 70 л Д/Ш/В 5028/1923/1419 мм обем на багажника 459 л собствено тегло / полезен товар 1966/438 кг тестов разход 15,5 л А 95 Н/100 км вредни емисии CO2 367 г/км

Цена на тестовия автомобил 64 900 евро

След кой ще се обърнете? Ние смятаме: Challenger привлича погледите

След кой ще се обърнете? Ние смятаме: Challenger привлича погледите

ИЗВОД

Този Challenger SRT е красива изненада: притежава звук, визия и великолепни качества. С много добре настроеното си окачване той направо отнася 428i на пистата. BMW е по-висококачественият и по-прогресивен автомобил, който обаче не ни привлича толкова, колкото притежаващия силен характер Dodge.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин