BMW 330e: „тройката” с две сърца

Plug-in хибридът от Мюнхен комбинира характерния за марката спортен характер с възможност за придвижване без отделяне на вредни емисии

2410
2016

Идеята е проста: вечер паркирате в гаража, поставяте кабела за зареждане в контакта, а сутрин отивате на работа и там (при нужда) повтаряте операцията. Така през цялата седмица можете да шофирате максимално екологично и без отделяне на вредни емисии, а през уикенда разчитате на приятно динамичен автомобил за дълъг път. Концепцията на хибридното BMW 330e изглежда много успешна – макар и в реалността разходът да е доста далеч от обявените от производителя 2 л (с пълен електрически заряд). „Тройката с две сърца” се задоволяваше средно със 7 л по време на нашия тест – което пак е доста прилично постижение за машина с 252 конски сили (системна мощност) и 420 Нм.

Батериите с капацитет 7,6 кВтч в задната част ограничават обема на багажника до 370 л – при конвенционална „тройка” има 480, резервоарът също е по-малък (41 вместо 57 л)

Батериите с капацитет 7,6 кВтч в задната част ограничават обема на багажника до 370 л – при конвенционална „тройка” има 480, резервоарът също е по-малък (41 вместо 57 л)

Тъй като Plug-in хибридите вероятно маркират междинна фаза в развитието на автомобила, BMW разчита на стандартизиран „хардуер” за всичките си модели – от „тройката” до „петицата” агрегатът с вътрешно горене е 2-литров 4-цилиндров турбобензинов. Няма „скалиране” от по-големите към по-малките, няма дизел. Електродвигателят „мобилизира” скромните 88 к.с. – естествено, няма проблем да бъде поставен и по-мощен, въпросът е колко тежки батерии може да поеме колата. При 330е електрическият агрегат с функция и на генератор е позициониран между трансмисията и мотора с вътрешно горене.

Задвижването е само на задната ос. 2-литровият бензинов двигател със 184 к.с. не е чудо на динамиката и затова електромоторът постоянно му „помага” със 100 Нм, а в Boost-фазата – дори с 250 Нм. Техническите данни в стенограмен стил: ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,1 сек, максимална скорост 225 км/ч, пробег изцяло на ток 40 км (в реални условия – около 30), максимална скорост на електричество – 125 км/ч. А цената? 82 500 лева – горе-долу колкото 330i xDrive с автоматична трансмисия. Но тук няма да разчитате на двойно задвижване, а и багажникът е с обем 370 л – със 110 по-малко, отколкото при конвенционална модификация. Все пак на батериите им трябва място…

Ефективността на системата зависи от „дисциплината” на шофьора

Във всекидневието PHEV-системата на BMW се представя убедително. При 330е водещи не са абсолютните динамични постижения, а много повече субективните емоции и усещания. В определени моменти бързите реакции на газта напомнят на класическите „шестаци” на BMW. Дори и във високите предавки хибридът се представя като много динамичен – лошото е единствено, че консумацията на гориво в практиката е много далеч от обещаното по норма. PHEV може би е междинно решение по пътя между изцяло електрическите автомобили или задвижването с горивна клетка. Хибридите определено помагат на производителите да се борят с повишените изисквания за емисии на въглероден диоксид – но ефективността на подобен тип системи по отношение на екологията може да спадне, ако шофьорите не са достатъчно дисциплинирани при зареждането.

Електродвигателят с мощност 65 кВт (88 к.с.) е поставен на мястото на хидротрансформатора на 8-степенния автоматик

Електродвигателят с мощност 65 кВт (88 к.с.) е поставен на мястото на хидротрансформатора на 8-степенния автоматик

Замислете се колко често собствениците на автомобили като 330е биха изпаднали в следната ситуация: оставащите километри пробег на ток клонят към нула, няма време за зареждане, а наблизо така и така няма станция за тази цел. Така на шофьора остава да продължи пътуването с помощта на ДВГ, батерията се зарежда с енергия от фосилно гориво и по този начин възможността за „черпене на електрони“ от контакта при PHEV остава почти излишна. Ето защо комбинацията от две задвижващи системи в един автомобил си заслужава само когато бъдат използвани и двете от тях. За целта вечер човек трябва да паркира колата в гаража у дома (или сутрин при офиса), да включва кабела и да изчака поне три часа, докато машината бъде заредена напълно.

Посредством малък бутон пред селектора на автоматика можете да избирате между режимите Max eDrive, Save Battery и AUTO eDrive

Посредством малък бутон пред селектора на автоматика можете да избирате между режимите Max eDrive, Save Battery и AUTO eDrive

По данни на производителя 330е изминава 40 км изцяло на ток – но в реалността трябва да се подготвите по-скоро за 30

Три режима за шофиране

330е предлага на водача си три eDrive-режима. Посредством малък бутон пред селектора на автоматика можете да избирате между Max eDrive, Save Battery и AUTO eDrive (който е активиран по подразбиране след подаване на контакт). При Max eDrive 4-цилиндровият мотор се включва само когато настъпите газта до долу. В този режим максималната скорост за движение изцяло на електричество се вдига от 80 на 120 км/ч. Когато искате да се движите с нулеви вредни емисии из градските части например, имате възможност да запазите заряда на батерията посредством втория режим. При AUTO eDrive електродвигателят подпомага бензиновия – и му оказва много ценна „подкрепа“ особено в ниския оборотен диапазон.

Извод

330е e успешен модел – с добре познатите предимства на „тройката“. Това BMW е много приятно за каране – но е истински екологично само когато водачът му проявява дисциплина при зареждането и използва всеки удобен момент за това.

Въпреки теглото от 1735 кг хибридната „тройка“ се изстрелва от 0 до 100 км/ч само за 6,1 сек

Въпреки теглото от 1735 кг хибридната „тройка“ се изстрелва от 0 до 100 км/ч само за 6,1 сек

В тази чанта се поставя зарядното - което, естествено, отнема допълнително пространство от багажника

В тази чанта се поставя зарядното – което, естествено, отнема допълнително пространство от багажника

Мястото за зареждане е поставено в предния ляв калник

Мястото за зареждане е зад предния ляв калник

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин