BMW 2002 Hommage Turbomeister: предвестник на M2 CSL?

BMW доразвива 2002 Hommage и слага към името му добавката Turbomeister. Прототипът на базата на М2 изглежда е предвестник на M2 CSL

1908
2016

Jägermeister е отживелица, днес има Turbomeister! На конкурса за елегантност в Пебъл Бийч BMW ще покаже усъвршенствания 2002 Hommage. Наред с 50-ия рожден ден на „Серия 02“ BMW отдава почит и към 2002 turbo, което през 1973 г. става първият модел на марката с турбо. Патетично хората от Мюнхен представят базирания на M2 Hommage като свързващо звено между „миналото и бъдещето на BMW”. Бъдеще ли? Това май означава, че автомобилът е повече прототип, отколкото Hommage. От дълго време се носят слухове, че баварците планират пускането на M2 CSL. Може би, концептът за Пебъл Бийч е предшественик именно на този модел.

В сравнение с Hommage 2002, който дебютира в рамките на конкурса за елегантност на Вила д‘Есте, каросерията не е претърпяла промени. Тя запазва късите надвеси, т.нар. „акулов нос“ и масивния преден сплитер. В почит към хромираната линия на 02 сега хоризонтална линия от карбон „обгръща“ цялата каросерия и визуално я разделя на две части. Горната, включваща капака на мотора и на багажника, е боядисана в матов черен цвят като при по-старите „бегачки“, за да предотврати слънчеви отблясъци. И без това широките калници на М2 се подчертани още по-силно при Hommage. Така те „цитират“ раздутите заради по-широката следа калници на 2002 turbo, които са били закрепени допълнително към каросерията. 20-цолови в два цвята напомнят за джантите при състезателните автомобили в миналото. „Златните“ спирачни апарати с М-логото също се вписват в ретро визията на колата.

Капакът на двигателя „цитира“ по линия и по форма т.нар. „копие“. Дългият фалц по средата влиза между двата „бъбрека“ и обхваща дори емблемата. Както и при 2002 някога, и в 2002 Hommage основен акцент в предницата са двата кръгли фара, които имат „златни“ рефлектори. Както при „дядото“, мигачите са отделени и са изнесени отгоре. В златист цвят е и надписът turbo, който, също както при оригинала, е написан така, че да се чете при поглед в огледалото. Карбонови акценти са добавени и към праговете и броните. Ръбестите стопове също са ориентирани към предшественика. Тяхната вътрешна част се вижда само когато светлините са активирани. Емблемата на BMW е изнесена до регистрационната табела – отново препратка към миналото. Стилни елементи като дифузьора, големите спойлери и допълнителните въздухозаборници биха могли да оформят M2 CSL, което вероятно ще дебютира през 2017 г. с мощност 420 к.с. в лимитирана серия и на цена около 180 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин