BMW 2002 Hommage: повече от почит

BMW показва уважение към легендарното 2002 turbo с прототип, базиран на M2. Студията може да се окаже предвестник на M2 CSL

2105
2016

По време на тазгодишното издание на Concorso d’Eleganza Villa d’Este BMW Group ще почете паметта на един от най-важните автомобили в историята на марката с един особен модел: BMW 2002 Hommage. „Изразителният дизайн на BMW 2002 Hommage интерпретира един от най-иконичните автомобили в историята на BMW чрез много динамичен и характерен език на формите“, обяснява Карим Хабиб, ръководител на дизайна на автомобилите BMW.

Спортният силует на BMW 2002 Hommage лежи ниско над пътя: компактните пропорции с дълго междуосие, къси надвеси и подчертан „Sharknose“ обещават въодушевяващо изживяване при шофиране. Аеродинамичните детайли като големите спойлери отпред и отзад, както и множеството въздухозаборници осигуряват оптимално обтичане и максимално притискане към пътя при всякакви ситуации. Като препратка към характерната хромирана лента, опасваща каросерията на 02, при BMW 2002 Hommage каросерията е разделена визуално на нивото на раменете чрез хоризонтална карбонова лента. Горната част, включваща покрива, предния и задния капак е с матово лаково покритие като при старите състезателни автомобили, за да могат да се избегнат отраженията от слънчевите лъчи.

Лаковото покритие Space Race Metal напомня на течен метал. Особено силно впечатление отстрани правят изпъкналите арки на калниците. Те цитират хомологизираната версия на BMW 2002 turbo, при която поради значително по-широката следа се е наложило да бъдат монтирани допълнително „раздути“ калници. Модерното оформление на старателно фрезованите джанти с тънки спици напомня на джантите от моторните спортове от миналото, златистите спирачни апарати с логото на М поставят допълнителен висококачествен акцент. Формално оформлението на предната част се връща 50 години назад и комбинира характерната хоризонтална графика на Серия 02 с модерните дизайнерски елементи на BMW. Фаровете са с рефлектори в златист цвят, които от една страна напомнят за „златния“ 50-годишен юбилей на BMW 2002 и в същото време цитират обичайните по онова време в моторните спортове жълти фарове. Също като при BMW 2002 и при BMW 2002 Hommage предната част е оформена с по да двойни фара.

Оформлението на задната част на BMW 2002 Hommage също цитира елементи на 2002 turbo. Също като навремето хоризонталното разделяне на разточителните повърхности и ясните линии подчертават широчината и изключителните спортни амбиции на автомобила – но в модерна интерпретация. Формата на задните светлини също е ориентирана към историческия образец: почти правоъгълните светлини формално обгръщат задната част. Повърхностите на задните светлини в модерна Black Panel визия позволяват вътрешността им да се вижда само когато за запалени.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин