BMW 1800/2000: нахално, пъргаво и с голяма уста

Времето на мудните каляски е отминало. В актуалната програма за действие пише Power. С 90 к.с. през 1963 г. новото BMW 1800 е кралят на пътя, а на боксовия ринг кралят се нарича Касиус Клей


15
февр.
2017

Възход и падение. Живот и смърт. Застой и прогрес. 1963 е година на екстремното. Някои събития вдигат кръвното ни налягане до изключителни стойности, други ни вкарват в дълбока депресия. Това е годината на големите промени. Особено за баварските моторни заводи, които след дълъг период на погрешни решения са били достигнали почти до фалит, но вече чувстват твърда почва под краката си. BMW 1800, големият брат на страдащия от доста слабости 1500 от 1962 година, намира директно пътя към сърцата на клиентите, които също като него олицетворяват „новата класа” на десетилетието. А само след 3 години е представено и култовото 2000.

Провалите и неуспешните експерименти с гордите, но трудно продаващи се 501, 502, 503, 507, издънката с 600, „аварийното” решение Isetta вече са забравени. Но от тях е почерпена и поука. Славната синьо-бяла автомобилна фирма най-сетне възкръсва като феникс от пепелта и отлита към бъдещето, към безкрайните успехи.

В стандартната версия мощността е 90 к.с. (на снимките е 1800 TI със 110 к.с.). Максималната скорост е класическите 100 мили в час – 160 км/ч. Четирицилиндровият двигател е с горно разположен разпределителен вал – легендарният М10. Пъргава като Giulia на Alfa Romeo и Flaminia на Lancia. И все пак – това BMW е типично германски автомобил – елегантно и изискано. Позицията на седене е висока, ускорението до 100 км/ч отнема 13 секунди, нисък е и предният капак, окачването е стегнато, а кормилното управление – спонтанно. Скоростният лост все още е твърде дълъг, воланът все още е прекалено голям, ходовете на лоста при превключване на предавките все още са твърде дълги – но няма значение, това е нов автомобил, това е ново усещане при шофиране. И се вписва във времето.

Ясна работа: три кръгли уреда и километраж, разграфен до 220 км/ч, което е доста оптимистично. Понякога спиците на волана пречат на погледа към километража – но това не е голям проблем.

Навлиза ново поколение. Старото се сбогува. Конрад Аденауер, който е канцлер от 1949 година, доброволно се оттегля по средата на петия си мандат. Вече е на 87 години, все още е изправен, пробивен, авторитарен. „Боже мой, какво ли ще стане с Германия, когато си отида?”, пита той. Боже мой, какво се случи с Германия благодарение на него?! Пълна заетост, положителен търговски баланс, нулева инфлация, 45-часова работна седмица, стабилна здравна и социално-осигурителна система, член на НАТО. А отскоро и в чудесни отношения с „вечния враг” Франция.

Спортната версия 1800 ТI включва компоненти, разработени от Alpina, и генерира 110 к.с.

Новите излизат на ринга: Касиус Клей. Най-великият. Той предсказва с точност в кой рунд ще нокаутира противника си и е признат за боксов гений. Бийтълс. Най-големите. Те завладяват света и са пионерите на младежко движение, което бързо, нахално и самоуверено диктува темпото на Roaring Sixties. Това бързо десетилетие е неконвенционално и непремерено.

Тясна следа? Напротив. За времето си това BMW има страхотно поведение в завоите.

Неконвенционални са и новите BMW-та: търговският директор Паул Г. Ханеман безкомпромисно ги налага на пазара. Защото в складовете на дилърите все още са паркирани хиляди BMW 700, които блокират „новата класа”. Ханеман изобщо не се церемони: „Преди да получите новите модели”, притиска той дилърите, „трябва да разкарате старите”. За нула време е освободено място за печелившите 1500, 1600 и 1800.

Спицата на волана ми пречи да виждам километража. Дали не карам твърде бързо? Едва ли, 1800 не е чак толкова бърз. Като мощност е по средата между Porsche 356 C и Mercedes 220S. Новата радиаторна решетка с „бъбреците” между лайстните е агресивна и заплашителна. Тя сякаш казва: „Дръпни се от пътя ми!” Водачите на BMW са новите царе на пътя.

А там вече става тясно. В Германия са регистрирани 10,5 милиона автомобила. На всеки 8 жителя се пада един автомобил. Трафикът се блокира от свръхмалките автомобили. Все още се продават чисто нови Goggomobil с мощност 13,6 к.с. И се продават много добре. Политиците се опитват да прокарат закон за минимална скорост от 60 км/ч по магистралите. BMW се движи с толкова на втора предавка.  6000 оборота не са никакъв проблем. Тогава се разгръща и пълната мощ на двигателя. И през карбуратора с падащ поток преминават по 12-13 литра бензин на всеки 100 километра. Но сякаш парите не играят важна роля за феновете на BMW. Все пак те вече са броили близо 10 000 марки за своята баварска лимузина.

Германците имат повече пари от когато и да било: от 1957 г. броят на милионерите се е увеличил повече от два пъти и достига 8855. Рекламната агенция DDB измисля легендарния рекламен слоган за VW „костенурката” – „Тя върви, и върви, и върви…” Не е за милионери, по-скоро за такива като нас. Но всички ние, независимо дали сме бедни или богати, скоро ще потънем в траур и ще бъдем зашеметени от възмущение: на 22 ноември е застрелян Джон Ф. Кенеди (46). Изстрелите сякаш ни улучват и нас. Те не ни убиват, но завинаги разбиват мита за безсмъртието на красивите, доброжелателните и млади души. Когато президентът е погребан на 25 ноември, в цяла Германия също цари пълна тишина.

Технически данни на BMW 1800

Четири цилиндъра; карбуратор с падащ поток; работен обем 1773 куб. см; мощност 66 кВт (90 к.с.) при 5250 об./мин; максимален въртящ момент 143 Нм при 3000 об./мин; четиристепенна скоростна кутия; задно задвижване; Д/Ш/В 4500/1710/1450 мм; собствено тегло 1090 кг; максимална скорост 162 км/ч; 0-100 км/ч за 13,0 сек; разход на гориво 12 л/100 км; цена през 1963 г.: 9985 марки

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >