BMW ще произвежда предпазни маски

0604
2020

Необичайните времена изискват необичайни мерки: BMW обмисля с оглед на кризата около корона-вируса, дали да не започне производство на предпазни маски. В момента основния бизнес на концерна не върви особено добре.

BMW проучва, дали е възможно стартирането на производство на предпазни маски – това съобщиха от автомобилния концерн. Освен това хората от Мюнхен работят заедно с доставчици в цял свят „по краткосрочното осигуряване на необходимите предпазни маски за лице и друго медицинско оборудване“; съответните материали ще бъдат дарени „на обществени и социални организации“.

Автомобилният производител е засегнат от последиците от пандемията: от януари до края на март концернът е продал 20,6 процента по-малко автомобили в сравнение с първото тримесечие на предходната година. Разпространението на корона-вируса се отрази негативно на продажбите на автомобили в Китай през месец февруари, а през март – на тези в Европа и Щатите. От производителя съобщиха: „В Европа в момента заради корона-вируса са затворени около 80 процента от дилърствата на марката, а в САЩ – около 70 процента.“ Производството в заводите на BMW в Европа и в Щатите е преустановено.

Концернът напасва наличния обем на производство гъвкаво спрямо търсенето, заяви членът на управата Пиетер Нота. „В Китай виждаме първите признаци на възстановяване.“ Въпреки това най-важно е гарантирането на здравето на служителите, на ликвидността и на дългосрочния успех на фирмата.  През първото тримесечие концернът е продал общо 477 111 автомобила от марките BMW, Mini и Rolls-Royce.

Много от заводите остават затворени

От BMW заявиха, че спирането на производството в завоите на марката в Европа и Северна Америка се удължава до края на април. Очакванията са за „спад в търсенето на пазара за автомобили“. Тъй като автокъщите също са затворени, „ще е необходимо по-дълго време, докато пазарите се възстановят“. BMW затвори заводите си в Европа, Южна Африка и Мексико още в средата на март, а заводът в Спартънбърг спря работа в края на миналия месец. В Китайския завод на BMW производството е възобновено от средата на февруари.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин