BMW ще представи новото Серия 5 Туринг в Женева

0202
2017

Динамика на управлението, естетичен екстериор и интелигентна функционалност са характеристики, с които BMW Серия 5 Туринг е добре известно. При новото поколение моделът използва тази комбинация като достига ненадминато до този момент ниво

 

Както и BMW Серия 5 Седан, чиято премиера беше скоро, вторият вариант на каросерията на традиционното моделно семейство впечатлява с изключителен дисплей и концепция за управление, иновативни асистиращи системи и забележителни предимства по отношение на дигиталната свързаност.

„BMW Серия 5 Туринг бе разработено специално за европейския пазар, където отбелязва големи успехи през последните 25 години. Убеден съм, че с многофункционалността на новото пето поколение, моделът ще се докаже дори като по-успешен сред клиентите, които ценят Серия 5 Туринг, заради големия и гъвкав багажник в комбинация с открояващо се присъствие и, разбира се, типичната за марката радост от шофирането“, казва д-р Иън Робъртсън, член на Управителния съвет на BMW.

Новото BMW Серия 5 Туринг ще отпразнува световната си премиера през март 2017 г. на Международното автомобилно изложение в Женева. При въвеждането на пазара през юни 2017 г. ще се предлага избор между четири двигателя от актуалното поколение задвижвания на BMW Group като в началото интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive ще може да се комбинира с два двигателя. В рамките на годината ще бъдат въведени и други варианти както с класическото задно задвижване, така и със задвижване на всички колела.

Намалено тегло, повишена пъргавина, оптимизирана ефективност

Спортните динамични характеристики при шофиране на новото BMW Серия 5 Туринг са резултат от новоконструираното окачване и последователното понижаване на теглото. Автомобилът е със серийно въздушно окачване на задната ос. Като опция се предлагат: Динамичен контрол на амортисьорите, стабилизация срещу наклоняване, Интегрално активно кормилно управление (вече и в комбинация с BMW xDrive) и М спортно окачване включително със снижаване на каросерията с 10 мм.

Надлъжните носачи на окачването и задният капак вече са изработени от алуминий. Лекият метал, както и високоякостните стомани се използват и при множество други компоненти на окачването, както и при особено устойчивата на усукване каросерия. В комбинация с ефективното задвижване и оптимизираната аеродинамика е постигнато понижаване на разхода на гориво и емисиите с11% в сравнение с предшественика му.

Атлетичен дизайн за един всестранен спортен автомобил

С ясно дефинираната си атлетичност при оформлението на повърхностите и динамично издължените линии дизайнът на каросерията на новото BMW Серия 5 Туринг демонстрира характерното за този модел съчетание между спортен дух и многостранност. Предната част е доминирана от прецизни контури. Серийните LED фарове достигат до изпъкналата бъбрековидна радиаторна решетка на новия Туринг. В профил индивидуалната геометрия на автомобила е комбинирана с хармонични пропорции. За спортното излъчване на новото BMW Серия 5 Туринг допринася и дългата линия на покрива, която завършва в силно наклонените D-образни колони. Задното стъкло е оградено от спойлер на покрива с интегрирана допълнителна спирачна светлина и странични елементи за насочване на въздушния поток. Широчината на каросерията се подчертава от хоризонталните линии и достигащите до страничните части L-образни задни светлини.

Оптимизиран пространствен комфорт и интелигентна функционалност

В интериора на новото BMW Серия 5 Туринг ориентираното към водача оформление на кокпита е съчетано с облагородена с модерна елегантност, висококачествени, прецизно изработени материали и любов към детайла премиум атмосфера. По-ниското спрямо предишния модел арматурно табло повишава усещането за разточителен простор. Контролният дисплей вече е оформен като свободно стоящ плосък екран. На всички места за седене пътниците разполагат с осезаемо повече място на главите и свобода за раменете и краката. Оптимизираният контур на облегалките, по-дългите седалки и увеличеното пространство за коленете повишават комфорта на пътниците на задната седалка. Акустичният комфорт на новото BMW Серия 5 Туринг е на нивото на седан версията, благодарение на оптимизираната шумоизолация на предното стъкло, на тавана и в областта на багажника. Повишената широчина на интериора позволява сигурното и комфортно закрепване на до три детски седалки отзад.

Увеличената вместимост на багажника до 570-1 700 л позволява полезен товар до 120 кг в зависимост от моделния вариант (до 720 – 730 кг). Впечатлява и високата функционалност, която се дължи на множество практични решения: разделената в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка, електрически активираното от бутон в багажника освобождаване на облегалките, отварящият се самостоятелно заден прозорец и автоматичното задвижване на задния капак, което опционално позволява и безконтактно отваряне и затваряне. Щората над багажника и разделителната мрежа са разположени в отделни касети, които могат да бъдат прибрани в подходящите отделения под пода на багажника.

Радост от шофирането по мярка: старт с четири двигателя и BMW xDrive

Предлаганите при въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Туринг двигатели с технология BMW TwinPower Turbo комбинират подобрени динамични характеристики с понижен разход на гориво и нива на емисиите. При новото BMW 530i Туринг двулитровият четирицилиндров бензинов двигател развива максимална мощност от 185 кВт/ 252 к.с. и максимален въртящ момент от 350 Нм. BMW 530i Туринг серийно се оборудва с осемстепенна трансмисия Steptronic и ускорява от 0 до 100 км/ ч за 6.5 сек. Средният му разход на гориво е от 6.3 до 5.8 л на 100 км, СО2 емисиите са от 143 до 133 гр/ км.

Новото BMW 540i xDrive Туринг се задвижва от трилитров редови шестцилиндров двигател, осемстепенна трансмисия Steptronic и интелигентно задвижване на всички колела. Върховата мощност от 250 кВт/ 340 к.с. и максималният въртящ момент от 450 Нм позволяват ускорение от 0 до 100 км/ ч за 5.1 сек. BMW 540i xDrive Туринг изразходва средно 7.7 до 7.3 л на 100 км при СО2 емисии от 177 до 167 гр/ км.

Четирицилиндровият дизелов двигател на новото BMW 520d Туринг извлича мощност от 140 кВт/ 190 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм от работен обем 2 литра. Той серийно се оборудва с шестстепенна механична скоростна кутия и опционално с осемстепенна трансмисия Steptronic и ускорява BMW 520d Туринг от 0 до 100 км/ ч за 8.0 сек (автоматична трансмисия: 7.8 сек). Образцовата ефективност на това задвижване личи от средния разход на гориво от 4.9 до 4.5 л (4.7 до 4.3 л) на 100 километра и СО2 емисиите от 129 до 119 гр/ км (124 до 114 гр).

Палитрата от двигатели при старта на продажбите е допълнена от един трилитров редови шестцилиндров дизелов двигател, който развива максимална мощност от 195 кВт/ 265 к.с. и максимален въртящ момент от 620 Нм. Той може да бъде комбиниран както със задно, така и с двойно задвижване и е свързан с осемстепенна трансмисия Steptronic. BMW 530d Туринг ускорява от 0 до 100 км/ ч за 5.8 сек, BMW 530d xDrive Туринг за 5.6 сек. Средният разход на гориво е от 5.1 до 4.7 л респективно 5.7 до 5.3 л на 100 км, СО2 емисиите са от 134 до 124 гр, респективно 149 до 139 гр/ км.

Системата за управление: интуитивна както обикновено, по-многостранна от всякога

При новото BMW Серия 5 Туринг контролният дисплей с висока резолюция и размер до 10.25 инча на системата за управление iDrive е с функция тъчскрийн. Както и преди, функциите на автомобила, навигацията, комуникацията и Infotainment услугите могат да бъдат управлявани и чрез Touch контролера – в зависимост от личните предпочитания на водача. Новото изобразяване на менютата с формата на плочки допринася за по-интуитивното управление при по-малко отклоняване на вниманието от случващото се на пътя. Допълнително разнообразие при начина на управление осигурява и модернизираното гласово управление, както и предлаганото вече и за BMW Серия 5 управление с жестове. С увеличената със 70% площ на проекцията BMW Head-Up дисплеят от най-ново поколение отбелязва още един напредък при концепцията за индикации и управление.

Последователен напредък по пътя към автоматизираното шофиране

Новото BMW Серия 5 Туринг бележи пътя към автоматизираното шофиране и с новите асистиращи системи и разширените функции. За последователния напредък в това отношение освен Предупреждението за страничен трафик и Предупреждението за предимство допринасят и Асистентът за смяна на лентата, Асистентът за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар и Асистентът за избягване на препятствие. Новите системи предлагат подпомагане при кормилното управление и при поддържане на лентата от най-ниска скорост до 210 км/ ч като по този начин осигуряват както допълнителен комфорт, така и подпомагане при сложни ситуации на пътя. При ползването на Активния автопилот с функция Stop & Go е достатъчно едно натискане на бутон, за да може системата да се съобразява с разпознатите от Speed Limit Info ограничения на скоростта.

Личен асистент за мобилност и интелигентно търсене на паркоместа

И при новото BMW Серия 5 Туринг BMW Connected осигурява пълна свързаност между автомобила и смартфона на водача. Тези технологии улесняват водача при е индивидуалното планиране на срещите и мобилността – както по време на път, така и у дома или на работното място. Възможно е пренасяне на навигационните цели от смартфона към автомобила, а идеалното време на потегляне се определя въз основа на Real Time Traffic Information. С Remote 3D View водачът може да следи на смартфона си изображения на зоната около автомобила си. Освен това в автомобила е възможно управление на календара, мейлите и контактите чрез Microsoft Exchange. Безжичното свързване на смартфони позволява и ползването на Apple CarPlay и е допълнено с възможността за индуктивно зареждане. Още по-висок комфорт предлагат и новите системи, свързани с паркирането: освен Асистента за паркиране вече е на разположение и функцията Паркиране от разстояние. Освен това може да бъде ползвана и услугата ParkNow за онлайн резервиране на паркомясто и безкешово разплащане. Иновативната услуга On-Street Parking Information помага при търсенето на свободни паркоместа по улиците.

Варианти на модела при въвеждането на пазара:

BMW 530i Туринг: четирицилиндров бензинов двигател, осемстепенна трансмисия Steptronic.

Работен обем: 1 998 cm3,

Мощност: 185 кВт/252 к.с. при 5 200 – 6 500 об/мин

Максимален въртящ момент: 350 Нм при 1 450 – 4 800 об/ мин

Ускорение (0–100 км/ ч): 6.5 сек

Максимална скорост: 250 км/ ч

Среден разход на гориво: 6.3 – 5.8 л/ 100 км

СО2 емисии: 143 – 133 г/ км.

 

BMW 540i xDrive Туринг: редови шестцилиндров бензинов двигател, осемстепенна трансмисия Steptronic.

Работен обем: 2 998 cm3

Мощност: 250 кВт/ 340 к.с. при 5 500 – 6 500 об/ мин

Максимален въртящ момент: 450 Нм при 1 380 – 5 200 об/ мин

Ускорение (0–100 км/ ч): 5.1 сек

Максимална скорост: 250 км/ ч

Среден разход на гориво: 7.7 – 7.3 л/ 100 км

СО2 емисии: 177 – 167 г/км.

 

BMW 520d Туринг: четирицилиндров дизелов двигател, шестстепенна механична скоростна кутия (осемстепенна трансмисия Steptronic).

Работен обем: 1 995 cm3

Мощност: 140 кВт/ 190 к.с. при 4 000 об/ мин

Максимален въртящ момент: 400 Нм при 1 750 – 2 500 об/ мин

Ускорение (0–100 км/ ч): 8.0 сек (7.8 сек)

Максимална скорост: 230 км/ ч (225 км/ ч)

Среден разход на гориво: 4.9 – 4.5 l/ 100 km (4.7 – 4.3 l/ 100 km)

СО2 емисии: 129 – 119 г/ км (124 – 114 г/ км).

 

BMW 530d Туринг / BMW 530d xDrive Туринг: редови шестцилиндров дизелов двигател, осемстепенна трансмисия Steptronic.

Работен обем: 2 993 cm3

Мощност: 195 кВт/ 265 к.с. при 4 000 об/ мин

Максимален въртящ момент: 620 Нм при 2 000 – 2 500 об/ мин

Ускорение (0–100 км/ч): 5.8 сек / 5.6 сек

Максимална скорост: 250 км/ ч / 250 км/ ч

Среден разход на гориво: 5.1 – 4.7 л/ 100 км / 5.7 – 5.3 л/ 100 км

СО2 емисии: 134 – 124 г/ км / 149 – 139 г/ км.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин