/ BMW ще прави високоволтови батерии в Мексико, инвестира 800 млн. евро

BMW ще прави високоволтови батерии в Мексико, инвестира 800 млн. евро

BMW Group ускорява развитието на електрическата мобилност и ще набере допълнителна скорост със следващото поколение автомобили, NEUE KLASSE.

Делът на изцяло електрическите автомобили в глобалните продажби на компанията може да бъде достигнат по-рано от 2030 г. За тази цел компанията инвестира в разширяване на международната производствена мрежа. В бъдеще мексиканският завод в Сан Луис Потоси ще произвежда изцяло електрически модели от NEUE KLASSE и за тази цел ще изгради собствена поточна линия за високоволтови батерии. „Последователно насочваме нашата мрежа от производствени мощности към електрическата мобилност. В Мексико инвестираме в нашия завод 800 милиона евро и създаваме около 1 000 нови работни места“, каза директорът по производството Милан Неделкович в Сан Луис Потоси в рамките на събитието с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и губернатора на Сан Луис Потоси Рикардо Галардо Кардона. Неделкович продължи: „Първите автомобили на NEUE KLASSE ще бъдат произведени от 2025 година в нашия завод в Дебрецен, Унгария, след това и в основния ни завод в Мюнхен. Допълнителни обеми ще си осигурим с интеграцията на NEUE KLASSE в завода в Сан Луис Потоси от 2027 година.“

Компанията наскоро обяви инвестиции от 1,7 млрд. щатски долара за разширяване на производствената мощност в Спартанбърг в САЩ. Тя включва 1 млрд. долара за подготовка за производство на електрически автомобили в завода на компанията в САЩ и 700 млн. долара за изграждане на нов център за сглобяване на високоволтови батерии в близкия Уудръф. До 2030 г. BMW Group възнамерява да произвежда най-малко шест изцяло електрически модела в САЩ.

Изцяло електрическите модели допълват производствената програма в Мексико

Още 800 млн. евро се инвестират в Мексико. От тях 500 млн. евро ще се влеят в изграждането на нов център за сглобяване на високоволтови батерии в Сан Луис Потоси. Новият монтажен център обхваща около 85 000 м2. Над 500 допълнителни служители ще произвеждат там батерии от следващо поколение за напълно електрически автомобили. „С тази инвестиция нашият завод в Сан Луис Потоси играе централна роля в трансформацията на BMW Group към електрическа мобилност. Компанията увеличава ангажимента си в Мексико и в нашия завод. Това се дължи не само на стратегически благоприятното местоположение, но преди всичко на отличен екип, който за по-малко от 4 години от откриването си вече произвежда три модела за 74 световни пазара с отлично качество“, казва Харалд Готше, президент и главен изпълнителен директор на завода на BMW Group в Сан Луис Потоси.

В завода, който бе въведен в експлоатация през 2019 г., в момента около 3000 служители произвеждат BMW Серия 3 Седан, BMW Серия 2 Купе и M2, някои ексклузивно за световния пазар. Заводът е проектиран да бъде много гъвкав, така че са необходими само незначителни корекции в конструкцията и монтажа на каросерията, за да се интегрира новата изцяло електрическа архитектура на автомобила. Специална характеристика на NEUE KLASSE е, че високоволтовата батерия е интегрирана директно в конструкцията на автомобила. За да се интегрира този нов процес в работния процес, монтажът в Сан Луис Потоси ще бъде разширен. Заводът вече започна с развитието и квалификацията на нови служители и през настоящата учебна година увеличи броя на позициите за обучение. През април ще стартира втора смяна в завода и ще предложи още 500 работни места, така че в бъдеще в Сан Луис Потоси ще работят общо около 1 000 допълнителни служители.

BMW iFACTORY като Masterplan за производството

Членът на борда на директорите за производство Неделкович: „Гъвкавостта и ефективните процеси са изключително важни качества на нашето BMW iFACTORY, което отразява нашата стратегическа целева визия за производство.“ Заводът в Сан Луис Потоси се характеризира с отговорно използване на ресурсите и мерки за намаляване на CO2. В сухия регион особено важно е внимателното използване на водата. В завода е първият бояджийски цех на BMW Group, който работи напълно без отпадъчни води. Необходимата за процеса на лакиране вода се преработва и използва отново. Освен това заводът ползва само зелена електроенергия, която се произвежда от собствената соларна инсталация с площ над 70 000 кв. м и се допълва от енергия от външни соларни инсталации.

Новоразработените BMW кръгли акумулаторни клетки за автомобилите на NEUE KLASSE

В моделите на NEUE KLASSE се използват нови, кръгли литиево-йонни акумулаторни клетки, които са разработени специално технологията BMW eDrive от шесто поколение. Новият формат на батериите ще повиши енергийната плътност с над 20%, скоростта на зареждане с до 30 % и ще повиши пробега с до 30 % В същото време CO2 емисиите при производството на акумулаторни клетки се понижават с до 60 %, като доставчиците на клетки използват енергия от възобновяеми източници, а суровините литий, кобалт и никел частично са от вторични материали, тоест такива, които вече са участвали в жизнения цикъл на материалите.   

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин