BMW-то на Елвис Пресли блести отново

След две години реставрация BMW 507 на Елвис Пресли ще бъде показано на Пебъл Бийч в края на август.

1008
2016

Колата на Елвис Пресли BMW 507 блести отново – лъскави джанти, хром и напълно реставриран V8-двигател под капака. След две години интензивна работа на експертите от BMW Group Classic е реставрирано легендарното BMW 507 на краля на рокендрола. Реконструираната кола, коята се смята изгубена в продължение на 50 г., ще бъде показана на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч, Калифорния.

 

Първата снимка показва: Елвисовото BMW е бяло, както е било поръчано. По-късно Краля го пребоядисва в червено заради многото отпечатъци от червило и надраскани телефонни номера. Дори и по друг начин колата е била възстановена в първоначалното си състояние, пише BMW Group Classic: Под капака има преработен алуминиев V8 и черно-бял интериор с радио “Becker Mexico” .

От двигателя няма и следа

Елвис е карал 507, докато е бил войник през 50-те години в Германия. Той е купил спортната кола на 20-ти декември 1958 г. – има снимка с предавнето на ключовете от “Мис Хесен” Урсула Сиберт. Преди това състезателят Ханс Щук е карал с автомобила в няколко планински състезания, за да го популяризира и да задвижи продажбите му. За рок звездата BMW специално сглобява V8 от алуминий с буйните за 50-те години 150 к.с. От него сега няма и следа, BMW изгражда нов мотор – самата кола е намерена в трагично състояние. От BMW дълги години молят собственика да позволи да реставрират колата – през юли 2014 г. той се съгласява. През август 2014 колата е изложена в музея на BMW като специален експонат “Елвисовото BMW 507: изгубено и намерено”. След това автомобилът отива за реставрация и старата боя е напълно премахната. Най-напред излиза ръжда, по-късно се появяват трите слоя боя и всички следи от Елвис. Суперзвездата е боядисал BMW-то в червено заради многото отпечатъци от целувки. По-късно е добавил още един слой боя. Дълго време експертите размишляваха над това как трябва да бъде реставрирана колата: просто с червена боя, както я е карал Елвис? Или един слой бяло и след това два червено, както е исторически правилно. В края на краищата BMW са избрали оригиналния “Feather White”.

Възстановяването е било много спорно

Реставрацията е предизвикала много спорове: Трябвало ли е колата наистина да бъде реставрирана? Или е било по-добре, да бъде оставена като патинирано парче история. Към уникалния характер на колата се причислява не само нейният някогашен собственик, но и фактът, че в периода 1955-1959 от легендарното кабрио са произведени само 254 екземпляра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин