/ BMW-тата ще се отключват от смартфона без да го вадим от джоба

BMW-тата ще се отключват от смартфона без да го вадим от джоба

BMW разкри какво ще бъде следващото ниво на функцията Digital Key за iPhone. С услугата собствениците на смартфон Apple могат да отключват и стартират своето BMW, използвайки телефони, произведени след 2020 г. Сега BMW използва U1-чипа в по-новите iPhone, което ще създаде още по-голямо удобство за потребителя. AUTO BILD разкрива как BMW променя дигиталния ключ в телефона.

Ако разчитат на телефон с операционната система iPhone iOS 14, водачите на BMW могат да отключват и стартират автомобила си чрез смартфон. Досега обаче телефонът трябваше да бъде изваден от джоба и отключен.

iPhone като ключ за автомобила ще бъде още по-сигурен в бъдеще

Новият „BMW Digital Key Plus“ има за цел да опрости още повече този процес. В бъдеще ще е достатъчно телефонът, сдвоен с автомобила, да бъде доближен до някое BMW, за да го отключи и за да бъде „запален“ двигателят. Това става благодарение на U1-чипа на Apple, който позволява прецизно позициониране на телефона с помощта на технологията UWB. Тъй като системата вече знае къде е телефонът, BMW-тата ще бъдат защитени срещу неволно отключване и достъп от неупълномощени лица. Колата трябва да взаимодейства с телефона толкова лесно, колкото и самият телефон с безжичните слушалки Airpod на Apple.

Чип U1, наличен от iPhone 11

Чипът беше представен през 2019 г. с iPhone 11, а новият iPhone 12 вече има безжична технология на борда. Ако обаче имате нов iPhone SE, няма да можете да разчитате на новата функция. Apple не монтира чипа U1 в най-евтиния iPhone. За сметка на това притежателите на Apple Watch 6 са късметлии. Интелигентният часовник вече е оборудван с U1-чип и ще може да комуникира с BMW.

Digital Key Plus за първи път в BMW iX

Digital Key Plus ще бъде използван за първи път в изцяло електрическото BMW iX. Изискванията за новия дигитален ключ са съобразени в тясно сътрудничество с Car Connectivity Consortium, за да бъде проектирана съвместно спецификацията Digital Key 3.0 като глобален стандарт за автомобилната индустрия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин