Новини » BMW спира производството на двигатели с вътрешно горене в Мюнхен

BMW спира производството на двигатели с вътрешно горене в Мюнхен

2411
2020

BMW ще изнесе производството си на двигатели в чужбина. Както компанията обяви, най-късно до 2024 г. всички европейски двигатели с вътрешно горене на компанията ще бъдат правени в заводите Hams Hall във Великобритания и Steyr в Австрия. Заводът за ДВГ в Мюнхен до 2026 г. ще се превърне в ново производствено съоръжение за електромобили. С инвестиция от 400 милиона евро в монтажни съоръжения основният завод в Мюнхен трябва да бъде добре подготвен за бъдещето. Причината: BMW иска да има 25 напълно електрически модела в гамата си до 2025 г.

На мястото на сегашния завод за агрегати с вътрешно горене ще се появи производствена мощност за електрически задвижвания. Това ще струва на BMW 400 млн. евро.

Серия 3 остава в Мюнхен

С елиминирането на традиционното производство на двигатели с вътрешно горене в Мюнхен компанията прави собствената си трансформация буквално на прага на централата си. Висшето ръководство не иска да променя нищо по отношение на традиционното производство на BMW Серия 3. Този модел ще продължи да слиза от конвейера в Мюнхен в обозримо бъдеще. По данни на списание „Automobil-Industrie“ директорът по производството Милан Неделкович потвърждава на кръгла маса, че производственият капацитет на Серия 3 ще се свие в полза на Серия 4 и i4. Заводът в Мексико, където BMW Серия 3 вече се произвежда за определени части от света, трябва да предоставя все по-голяма подкрепа. В Лайпциг, където вече са специализирани в електрически задвижваните машини, пък ще се правят наследникът на Mini Countryman, както и батерии – в допълнение към тези от завода в Регенсбург. Промяната в дейността няма да доведе до съкращение на персонал, а само до преквалификацията му. Освен това производството на електрически задвижвания в Динголфинг трябва да се разшири – и в него да бъдат включени 2000 вместо 1000 служители.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин