BMW слага на iX батерия за 1200 километра


20
юни
2022

Батерия-чудо на американския старт-ъп Our Next Energy може да осигури на BMW iX пробег от до 1200 километра. Баварският производител вече е взел решение, технологията да бъде тествана в електрическия  SUV!

Тази батерия би могла да даде криле на електрическия SUV BMW iX: до 1200 километра пробег обещават от американския старт-ъп Our Next Energy (ONE) от Мичигън. С най-голямата възможна до този момент батерия iX, който се появи на пазара през 2021 г., може да измине до 630 километра по WLTP, а в практическия тест на AUTO BILD бяха измерени 434 километра. С новата технология пробегът на  iX би се утроил!

Батерията на ONE увеличи много пробега на Tesla erhöht

В края на 2021 г. хората от Our Next Energy монтираха своя прототип на батерията Gemini 001 в Tesla Model S. Резултатът: електрическият седан успя да измине около 1210 километра – повече от двойно над данните на производителя с батерия на Tesla.  

За постигането на този рекорд бе карано изключително бавно – с до 90 км/ч. Батерията Gemini разполага с капацитет от 203,7 киловатчаса – почти двойно повече от батерията на Tesla.

Най-голямата батерия в BMW iX – с капацитет от 105 кВтч. притежава половината от този капацитет. В края на годината BMW ще оборудван прототип с батерията чудо на ONE и ще го тества. Особеното на Gemini 001: батерията е разделена на две части.

За нормални разстояния до 240 км е предвидена една част от батерията. За пътувания на дълги разстояния до 1200 км бива включват друг, по-голям сегмент, който е с различна химия на клетките. Предимството на новата технология: с това недостатъкът на електромобилите при пробега в сравнение с моделите с двигател с вътрешно горене ще бъде окончателно отстранен.

Освен това от Gemini използват далеч по-малко ценни суровини като литий, графит, никел и кобалт – това щади околната среда и понижава разходите. Засега няма информация относно продължителността на живот и скоростта на зареждане на батерията.

BMW са инвестирали много в старт-ъпа за батерии

BMW изглежда са премислили добре нещата: още през март концернът е инвестирал 62 милиона евро в старт-ъпа. За в бъдеще е планирано,  „технологиите за батериите на ONE да бъдат интегрирани в продуктите на гамата ни BEV“, съобщи членът на управата на BMW Юрген Хилдингер. Засега не е ясно, дали ONE ще може да предлага своята технология на Tesla и други производители.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин