BMW Серия 3 E36 с техника на M3 за пистата

1809
2021

В надпреварата Tuning Trophy Germany се издирва най-добре тунингованият автомобил на Германия. В борбата за титлата участва и тази по-широка версия на E36 с техника на M3 и масивна мощност.

При BMW Серия 3 E36 е достатъчно и 320i, за да карате 6-цилиндров двигател. Естествено със 150 к.с. не разполагате с внушителна тяга, но срещу доплащане можете да си осигурите по-голяма мощност. Решение на проблема представлява замяната на двигателя. Именно този път е избрал Лука Шмидт при своетоBMW 320i от 1993 г. и е монтирал 6-цилиндров мотор от E36 M3 в своето Coupe. С автомобила  24-годишният мъж ще участва в надпреварата Tuning Trophy Germany, където Синдни Хофман и неговото жури търсят най-добре тунингования автомобил на Германия.

Части от две поколения M3

В предницата на 320i бие сърцето S50B30, 3-литров 6-цилиндров атмосферен двигател от E36 M3. Серийно той разполага с 286 к.с. Лука Шмидт е преработил двигателя и е изтръгнал 390 к.с. При собствено тегло от 1200 кг това означава ускорение от 0 до 100 км/ч за под 5 секунди. При такива данни спирачният път също трябва да е ниво. Спирачната уредба е собствено производство с части на Endless, Parox и различни модели на BMW. Като автомобил-донор е послужил E46 M3 – за цялата предна ос. На задната ос има блокаж на диференциала, а по отношение на окачването са монтирани регулиращи се пружини на Moton Clubsport. В калниците се въртят джанти Motec с полусликове на Dunlop с размер 265.

Изцяло разчистен кокпит

Вътрешното пространство на модела е почти опразнено. Вратите са от стъклофазер, стъклата – от макролон – по този начин теглото на колата е редуцирано.  За сигурността се грижат клетка срещу преобръщане и състезателни седалки тип корито с предпазни колани а ла тиранти. Притежателят на автомобила е монтирал много карбонови елементи, задно крило и по-широки елементи. Те имитират външния вид на E36 GTR и правят това BMW по-широко с по 8 см от всяка страна. Лука Шмидт редовно кара автомобила на писти. Рекордът му на Нордшлайфе – 7:19 минути. От 27-ми септември 320i/M3 ще участва в първия кръг на Tuning Trophy Germany.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин