BMW представи първия си SUV на ток

1111
2020

В лицето на iX BMW представи първия си електрически SUV. BMW iX ще се произвежда от втората половина на 2021 година като нов технологичен флагман на BMW Group в завода на BMW в Динголфинг. 

Петото поколение на технологията BMW eDrive, която включва два електромотора, мощна управляваща електроника, технология за зареждане и високоволтова батерия, гарантира висока ефективност. Разработеното от BMW Group и произведено устойчиво без използване на критични суровини от т. нар. редкоземни елементи задвижване според последните изчисления ще развива максимална мощност над 370 кВт/ 500 к.с. и ще ускорява BMW iX от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5,0 сек. Ясната цел е постигането на ненадминато нисък в сегмента среден разход на електроенергия от под 21 кВтч/ 100 километра в WLTP тестови цикъл. С бруто енергийния си капацитет от над 100 кВтч високоволтовата батерия от последно поколение ще осигурява пробег от над 600 км в WLTP цикъл.

Най-новата технология за зареждане на BMW iX позволява бързо зареждане с прав ток с мощност до 200 кВт. По този начин батерията може да бъде заредена от 10 до 80 % от цялостния си капацитет за по-малко от 40 минути. Освен това за 10 минути може да бъде заредена достатъчно енергия за изминаване на над 120 км. Зареждането на високоволтовата батерия от 0 до 100 % с Wallbox с мощност от 11 кВт отнема под 11 часа. Батериите на BMW iX са част от дългосрочен цикъл на рециклиране и позволяват особено висок дял на рециклирането. За производството на акумулаторните клетки и на високоволтовата батерия се ползва само електроенергия от възобновяеми източници.

Новата, използвана за пръв път при BMW iX технологична платформа е и основата за значителния напредък в областите автоматизирано шофиране и дигитални услуги. Така например изчислителната мощ има възможности да обработи 20 пъти повече данни в сравнение с досегашните модели. Благодарение на това е възможно обработката на два пъти повече данни от автомобилните сензори в сравнение с преди. „С технологията на BMW iX ние поставяме стандарти в индустрията : BMW iX разполага с по-висока изчислителна мощ за обработка на данни, по-мощни сензори от най-новите автомобили от нашето актуално портфолио, има 5G пригодност, ще получи нови и подобрени функции за шофиране и паркиране и ще ползва мощното пето поколение на нашето електрическо задвижване“, каза Фран Вебер, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за разработките.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин