BMW победи Porsche в „24 часа на Дайтона“

2701
2020

По традиция 24-часовите състезания нямат нищо общо с т.нар. „спринтови“ надпревари. По друг начин обаче изглеждаше тазгодишното „24 часа на Дайтона“, което ни представи незабравима битка между BMW и Porsche в категорията GLTM – завършила благоприятно за „баварците“. В продължение на едно денонощие M8 GTE със стартов номер 24 на квартета Фарфус/Крон/Едуардс/Мостерт се бореше с двете Porsche 911 RSR. Различни стратегии и жълти флагове държаха главните герои в най-големия клас GT в постоянна битка, чиято кулминация беше съревнование гума до гума в последните два часа.

„Чисто психологически битката беше екстремно тежка“, разкрива пилотът на BMW Джон Едуардс. „Porsche ускорява по-бързо на излизане от завоите, но ние имахме по-висока максимална скорост и предимства в шикана.“

Това е равна и същевременно неравна битка между два заводски болида, които благодарение на баланс по отношение на динамиката успяват да се съревновават по невероятен начин. BMW разполага със зверски мощен 4-литров V8 отпред, сериозно аеродинамично притискане, ниско тегло (1220 кг). Срещу „бавареца“ се изправя щадящо гумите 911 RSR с превъзходна аеродинамика и невероятен баланс, базирано на GT3 RS, с мощен 4-литров 6-цилиндров боксер, тегло 1243 кг и добро сцепление.

Накрая BMW излезе от оспорваната надпревара като победител за втора поредна година – но с преднина само 14 секунди, което е изключително малко за 24-часово състезание.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин