BMW отбеляза 50 години M с шеметен спектакъл на писта

0508
2022

BMW M Drive Tour за осма поредна година демонстрира възможностите на гамата BMW M пред български клиенти и медии. В продължение на три дни над 150 участника от цялата страна имаха възможност да изпитат на писта BMW M3 и BMW M4 със система за задвижване на четирите колела M xDrive и по обществената пътна мрежа мнгообразието от варианти на автомобилите BMW M. Специален фокус е 50тия юбилей на М GmbH.  

„М отдавна се смята за най-мощната буква в света и в годината на юбилея на нашата компания тя е по-силна от всякога.“ Франциск ван Меел, главен изпълнителен директор на BMW M GmbH.

От началото на юбилейната година се завръща емблемата на BMW Motorsport. BMW M поставя маркер за тези, които обичат традицията. Логото с шахматно разположени полукръгове в синьо, лилаво и червено е използвано за първи път при състезателни автомобили на BMW Motorsport GmbH, основана през 1972 г. Всички модели на BMW M и всички модели на BMW с пакет M Sport вече имат опцията да имат класическото лого върху предния и задния капак, както и главините на колелата.

В допълнение към историческата емблема през юбилейната 2022 г., 50 емблематични и исторически BMW M външни лакови покрития ще бъдат налични за избрани серии. Определящи стила цветове като Dakar Yellow, Fire Orange, Daytona Violet, Macao Blue, Imola Red или Frozen Marina Bay Blue са препратки към различни епохи в 50-годишната история на BMW M.

Perfpormance и High Performance aвтомобилите се радват на непрекъснато нарастваща популярност в световен мащаб, която ще бъде съимулирана от специалните нови продукти през юбилейната година. За първи път компанията въвежда BMW M3 Touring през 2022 г. В допълнение, ориентираните към производителността фенове на марката могат да очакват с нетърпение грандиозната специална версия на серията BMW M4 Coupé. Продължението на успешното BMW M2 също вече е в напреднал етап на серийно развитие. Успоредно с това напредва и електрификацията на марката BMW M. Юбилейната година отбелязва лансирането на първия електрически високопроизводителен модел в историята на BMW M.
BMW M GmbH не само ще отпразнува своята годишнина с атрактивни нови продукти, но и с множество събития –  Concorso d’Eleganza Villa d’Este на езерото Комо, последвано от Goodwood Festival of Speed ​​​​във Великобритания и Concours d’Elégance в Pebble Beach, Калифорния. 24-те часа на Нюрбургринг също е повод за BMW M да направи преглед на историята на успеха на марката и да развълнува феновете с бъдещето на BMW M.

M xDrive при BMW M3 и BMW M4.

За пръв път за High Performance спортните автомобили в премиум сегмента на средния клас се предлага системата за задвижване на четирите колела M xDrive. Прецизно управляваното предаване на мощност към четирите колела осигурява ненадмината динамика на моделите BMW M3 Competition Седан с M xDrive (среден разход на гориво: 10,1 – 10,0 л/100 км по WLTP; CO2 емисии (комбинирани): 231 – 228 г/км по WLTP) и BMW M4 Competition Купе с M xDrive (среден разход на гориво: 10,1 – 10,0 л/100 км по WLTP; CO2 емисии (комбинирани): 230 – 227 г/км по WLTP).

Моделите разпределят мощността на своя редови шестцилиндров двигател с мощност 375 кВт/510 к.с. чрез осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic и с помощта на специфично за М задвижване на четирите колела, за да се постигне винаги идеално съотношение между предните и задните колела за максимална пъргавина, стабилност по курса, сцепление и ориентирана към моторните спортове динамика.

M xDrive и Активен M диференциал за ненадмината динамика

Като алтернатива на класическото задно задвижване системата M xDrive вече при много High Performance модели на BMW M GmbH впечатлява с индивидуално настроеното управление на пренасяне на мощността. Задвижването на четирите колела е допълнено с Активния М диференциал, с който мощността също се разпределя ситуативно и напълно променливо между задните колела. Благодарение на него се оптимизира пълното и без загуби пренасяне на мощността, най-вече при особено спортен стил на шофиране, както и при пътни настилки с едностранно понижено сцепление. За прецизно и съгласувано с конкретната ситуация на пътя взаимодействие системата M xDrive и Активният М диференциал включително интегрирания, специфичен за М контрол на сцеплението са свързани с контрола на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността). Фокусът е поставен върху максимално динамичното изживяване при шофиране, при което характерното М усещане е комбинирано с осезаемо повишение на сцеплението и стабилността.

Системата M xDrive разпределя мощността безстепенно и напълно променливо между предните и задните колела чрез многодисков съединител с електронно управление. Оптимизираното снабдяване с масло на многодисковия съединител осигурява издръжливост и динамика на променливото разпределение на мощността дори и при агресивно шофиране по състезателна писта. Пренасянето на мощността към диференциалите на предната и задната ос се извършва чрез карданови валове, които също като полуоските, които пренасят мощността към колелата, са конструирани специфично за моделите BMW M3 Competition Седан с M xDrive и BMW M4 Competition Купе с M xDrive. Типично за М е и подаването на по-висок дял от мощността към задните колела. При нормални ситуации на пътя мощността се подава изцяло към задните колела. Едва когато те достигнат до границите на сцеплението си, мощност се подава и към предните колела. Раздатъчната кутия е оборудвана със специфичен за модела управляващ блок, както и интегрирано ограничение на приплъзването на колелата. С негова помощ разликите в оборотите между предните и задните колела могат да бъдат компенсирани самостоятелно и особено бързо без обратна връзка с централния блок за управление на DSC. Това осигурява оптимизирани възможности на двойното задвижване, което позволява с типичната за М увереност да се насладите още по-интензивно на високо динамични ситуации на пътя, като например преминаване през завои в контролиран дрифт. Повишението на сцеплението, стабилността, пъргавината и динамиката, осигурени от системата за задвижване на четирите колела и M xDrive и Активния М диференциал, гарантират и още по-високи възможности при ускорение. BMW M3 Competition Седан с M xDrive и BMW M4 Competition Купе с M xDrive ускоряват от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди. Това означава, че те ускоряват до 100 км/ч за 0,4 секунди по-бързо от съответните Competition модели с чисто задно задвижване. Динамичното пренасяне на мощността до пътната настилка при BMW M3 Competition Седан с M xDrive и BMW M4 Competition Купе с M xDrive е поверено на серийни М алуминиеви джанти с размер 19 инча на предната и 20 инча на задната ос. Кованите джанти с двойни спици в цвят Jetblack са оборудвани с гуми с размер 275/35 R19 отпред и 285/30 R20 отзад. Като опция за шофиране по състезателни писти се предлагат Track гуми със същите размери.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин