BMW може би ще върне съкращението CSL – но не и при M3


28
юли
2021

Съчетанието от букви CSL превръщаше M3 E46 в звяр на пистата. При актуалното поколение BMW може би скоро ще реактивира съкращението. Информацията!

Досега в кариерата си BMW M3 е носило доста добавки в името си: Evo, GT, R, GTR, GTS, CS или Competition са само някои от тях. Най-силно в съзнанието обаче като че ли остава CSL, което през 2003 г. превърна E46 в парадно M3. Сега се засилиха слуховете, че след 20 години BMW ще върне съкращението – в M4.

Почти 40 к.с. повече в сравнение с Competition

Естествено всички очакваме повече от M4 CSL. Битурбо редовият 6-цилиндров агрегат с обозначение S58 ще бъде с увеличена мощност – вместо 510 к.с. в Competition сега тя е 548 к.с. (403 кВт.). Няма на има ръчни скорости – единствената комбинация ще бъде 8-степенната автоматична трансмисия със задно задвижване. Очаква се и теглото да бъде намалено – спрямо сегашното от 1725 кг. В комбинацията с повишението на мощността това означава солиден потенциал за пистата. Серийното оборудване включва тапициран с алкантара волан и карбонови седалки тип корито, а опционално се предлагат състезателни седалки.

Специални фарове за CSL

Оборудването няма на включва автоматична климатична инсталация, обхватът на инфотейнмънт системата ще бъде по-малък, а спирачните дискове – керамични. Освен това се говори, че моделът ще разполага с новите M-фарове, които евентуално ще са в посока на жълтите екземпляри на M5 CS. Напоследък са засичани редица маскирани екземпляри на M4 с модификации на каросерията. Ако става дума за CSL, то тогава могат да се очакват по-спортни брони, типичният заден спойлер и значително по-големият преден спойлер.

M3 може би ще се появи с топмодел CS

Малко странно звучи това, че CSL ще бъде за M4 вместо за M3. Трите букви обаче означават „Coupé, спорт, лека конструкция”. Разполагащото с четири врати M3 не се списва в това описание. За него ще има вероятно версия CS. Както и при предшественика C тук означава „Competition”. Засега не е известна повече информация относно автомобила. Комбинацията на задвижването вероятно ще бъде същата като при CSL. Тъй като „L” в името ще липсва M3 CS може би ще бъде малко по-радикално по отношение на леката конструкция.

80 000 лв. надценка изглеждат реалистични

Пазарният старт на BMW M4 CSL ще бъде през юли 2022 г., а M3 CS ще се появи година по-късно. Очаквано цените ще бъдат доста солени. Предшественикът M4 GTS струваше поне 285 000 лв., затова реалистичната цена на M4 CSL ще е около 260 000 лв. За сравнение: M4 Competition със задно задвижване започва от 182 000 лв.

ИЗВОД

Все още нищо не е официално потвърдено, но завръщането на CSL изглежда ще се случи. Ако стане, то пред нас ще се появи солиден пакет от мощност. Бъдещото топ-M4 ще бъде с намелено тегло и увеличена мощност. Феновете обаче едва ли ще се радват на солените цени на подобен модел.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин