BMW и Great Wall се кооперират


11
юли
2018

След преговори и сериозна подготовка в последните месеци вчера в Берлин в присъствието на китайския премиер Ли Къцян и германския канцлер Ангела Меркел официално беше подписан договорът за старта на джойнтвенчъра Spotlight Automotive Ltd. между двата автомобилни гиганта BMW и Great Wall Motors Company. Новосформираната компания ще бъде фокусирана изцяло върху разработката и производството на електромобили на двата бранда, като един от първите модели, които ще се качат на производствената линия на новия завод в Дзянсу, е електрическото MINI.

Според договора инвестицията е на стойност 780 милиона долара и двете компании са абсолютно равнопоставени партньори с дялово участие от по 50%. Капацитетът на новия завод ще бъде 160 000 електромобила годишно като в бъдеще, при нужда, производствените мощности могат да бъдат увеличени, а произвежданите модели са предназначени за световния пазар.

3Spotlight Automotive е първият джойнтвенчър за електрически превозни средства на батерии за BMW. За BMW Китай е най-големият пазар – само през изминалата година в страната са продадени 560 000 автомобила от марката и е четвъртият по големина пазар на MINI с продадени 35 000 автомобила за същия период. Тежест за решението заводът да бъде открит в Китай е и фактът, че страната е най-големият потребител и разработчик на батерийни електромобили в света – за миналата година търсенето и продажбата нови електромобили в Поднебесната империя са скочили с 82%, достигайки 486 000 електромобила по данните на Китайската асоциация на производителите на автомобили.

Договорът и партньорството са в съответствие с глобалната стратегия и визията за следващите 100 години на BMW, както и с международната стратегия за развитие на Great Wall Motors Company.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >